Seminare informative organizate de Agenţia Chişinău

În scopul creşterii gradului de ocupare a forţei de munca şi de adaptabilitate a acesteia, Agenţia Chişinău organizează săptămânal seminare informative în domeniul formării profesionale. Acestea oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca de a avea acces la informaţii adecvate şi de ultimă oră despre piaţa muncii şi posibilităţile de instruire profesională la necesitatea agenţilor economici.

În scopul creşterii gradului de ocupare a forţei de munca şi de adaptabilitate a acesteia, Agenţia Chişinău  organizează săptămânal seminare informative în domeniul formării profesionale. Acestea oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca de a avea acces la informaţii adecvate şi de ultimă oră despre piaţa muncii  şi posibilităţile de instruire profesională la necesitatea agenţilor economici. Participanţii la seminare sunt familiarizaţi despre domeniile economiei naţionale, în care se simte un deficit vădit de forţă de munca. Îndreptarea la cursurile de formare profesională se axează pe Barometrul profesiilor, ca rezultat al Prognozei pieţei muncii.

Pe parcursul anului 2011 au fost organizate 49 seminare în domeniul formării profesionale. Beneficiarii, 370 şomeri, cărora în rezultatul activităţii de informare şi consiliere profesională  li s-a recomandat înscrierea la cursuri de instruire. Participanţii  sunt direcţionaţi în alegerea  celor mai solicitate profesii pe piaţa muncii şi informaţi despre  calităţile profesionale necesare  pentru  a  îmbrăţişa profesia aleasă. Şomerii au fost informaţi despre instituţiile de învăţămînt,  care prestează  servicii de formare profesională, programul de instruire practică si teoretică, nivelul de pregătire şi calificarea care poate fi obţinută, instrumentele şi echipamentul necesar,  restricţiile de sănătate la fiecare profesie, examenul de evaluare a cunoştinţelor dobândite ca rezultat al procesului de instruire şi actul de studii.  Şomerii, potenţiali de a urma cursuri de formare profesională, sunt  familiarizaţi cu prevederile contractului care se încheie între Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca şi beneficiarul de formare profesională, drepturile şi obligaţiunile şomerului, care trece un curs instruire.

Ca rezultat al  seminarelor informative, persoanele aflate în căutarea unui loc de munca  vor alege o profesie  corespunzătoare necesităţilor, aptitudinilor şi  calificării  profesionale, evitând riscul de abandonare a cursurilor de formare profesională  şi sporind  posibilităţile de angajare în câmpul muncii.