Şedinţa ordinară a Cosiliului de administraţie
La 26 aprile curent a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale la care au fost examinate chestiunile privind rezultatele activităţii instituţiei pe pracursul trimestrului I al anului şi implementarea Legii 180-XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţia de munca.
Dl Ion Holban, director general, cu referire la rezultatul activităţii instituţiei a menţionat, că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi structurile sale teritoriale întreprind diverse măsuri în scopul prestării unor serviciilor calitative persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca. Astfel, în rezultatul activităţilor destinate şomerilor pe parcursul I trimestru se atestă o descreştere a numărului de şomeri înregistraţi, cca. 16,3 mii persoane sau cu 38,3% mai puţin comparativ cu perioada respectivă a anului precedent.
Numărul de persoane plasate în câmpul muncii a crescut cu 10,3% faţă de perioada respectivă a anului precedent, constituind 3,4 mii persoane sau 18,1% din numărul total de şomeri înregistraţi de la începutul anului.
În rezultatul colaborării eficiente cu agenţii economici a crescut numărul locurilor vacante înregistrate, care constituie 8,6 mii locuri sau cu 18,8% în creştere faţă de perioada similară a anului precedent.
În informaţia sa directorul general s-a referit şi la existenţa dezechilibrul pe piaţa muncii în aspect de mediu urban şi rural. Numărul locurilor de munca vacante în mediul rural a crescut cu 5,4% şi constituie 15,4% din numărul total al locurilor de munca vacante înregistrate la agenţiile teritoriale, iar numărul şomerilor din mediul rural constituie 71,4%. Concurenţa la un loc vacant în mediu rural rămâne în continuare ridicată fiind de 36 şomeri la un loc de munca. Una din cauzele care au provocat o astfel de situaţie este lipsa unui sistem clar de evidenţă a muncii în domeniul agricol.
Nu există o corelare dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii. Angajatorii sunt în căutare de cadre calificate şi este importantă adaptarea activă a pregătirii profesionale la cerinţele pieţei muncii naţionale.
În acest context pentru sporirea şanselor de integrare/reintegrare pe piaţa forţei de munca, şomerii urmează cursuri de calificare, recalificare şi perfecţionare. În perioada de referinţă au absolvit cursurile de formare profesională 808 persoane.
O măsură efectivă, care implică în dialog direct agentul economic şi persoana în căutarea unui loc de munca rămân a fi târgurile locurilor de munca. În perioada dată structurile Agenţiei Naţionale au organizate 11 târguri ale locurilor de munca.
Informarea privind piaţa muncii, evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea reintegrării persoanei pe piaţa muncii se realizează atât în grup cât şi individual, în cadrul seminarelor de instruire în tehnici şi metode de căutare a unui loc de munca „Clubului Muncii”. Au fost organizate 78 şedinţe ale Clubului Muncii cu participarea a 981 persoane.
Totodată, structurile Agenţiei Naţionale au acordat servicii de informare şi consiliere pentru 30,7 mii persoane, dintre care 82,2% - cu statut de şomer şi 33,9% - în vârsta de la 16 - 29 ani. În rezultat au fost plasate în câmpul muncii 973 persoane, înmatriculate la cursuri de formare profesională – 514 persoane.
Centrului de Apel – piaţa muncii a recepţionat în această perioadă 2698 apeluri.
Pe parcursul perioadei de referinţă au beneficiat de ajutor de şomaj 4,5 mii persoane, constituind o descreştere cu 25,7% faţă de perioada similară a anului precedent. Au beneficiat de alocaţie de integrare sau reintegrare profesională 1,7 mii persoane, cu 4,5% mai puţin decât în anul 2011.
Pentru a asigura un serviciu de calitate pe piaţa muncii Agenţia Naţională a venit cu un serviciu nou pe piaţa muncii – Portalul www.angajat.md . Acesta este un instrument modern, rapid, comod şi uşor de utilizat destinat atât agenţilor economici pentru postarea on-line a ofertelor de munca, cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca pentru postarea CV-lor. Prin intermediul portalului în mod automat are loc corelarea cererii cu oferta de munca şi este îmbucurător faptul , că de la lansare şi până în prezent portalul a fost vizitat de peste 50 mii de vizitatori.
Cu referire la implementarea Legii nr. 180-XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţia de munca,dl Arcadie Josan, şef Direcţie migraţia forţei de munca şi relaţii internaţionale, a menţionat că Agenţia Naţională participă la elaborarea şi implementarea politicilor în domeniul migraţiei forţei de munca, orientate spre perfecţionarea mecanismelor de gestionare a migraţiei, prevenirea emigrării prin crearea oportunităţilor de angajare în ţară, implementarea convenţiilor organismelor internaţionale, ratificate de Republica Moldova în domeniul migraţiei forţei de munca.
Legea menţionată reglementează desfăşurarea activităţilor de munca provizorii ale lucrătorilor imigranţi, condiţiile de acordare /prelungire /revocarea a dreptului de munca, precum şi condiţiile de angajare provizorie la munca a cetăţenilor Republicii Moldova în străinătate şi prevede simplificarea procesului de documentare a străinilor sosiţi la munca. Actualmente străinii pot desfăşura o activitate de munca în baza permisului de şedere în scop de munca.
Pe parcursul anilor 2009 - 2011, Agenţia Naţională a examinat 5480 demersuri ale întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor referitor la acordarea /prelungirea /revocarea dreptului la munca şi acordarea avizului favorabil cetăţenilor străini.
În perioada de referinţă au fost adoptate decizii ale Agenţiei Naţionale cu privire la acordarea /refuzul acordării avizului favorabil privind invitarea în scop de munca, acordarea /prelungirea /revocarea dreptului la munca a cetăţenilor străini. Pe parcursul acestei perioade a fost acordat dreptul la munca pentru 2294 cetăţeni străini, sosiţi din 75 de ţări ale lumii.
Intru eficientizarea mecanismului de documentare a străinilor, care imigrează în Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1187 din 22.12.2010, în cadrul Biroului Migraţiei şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne a fost creat Ghişeul unic de documentare a străinilor, fiind stabilită o procedura unică de recepţionarea a dosarelor, care ulterior sunt transmise Agenţiei Naţionale spre examinare şi luarea deciziilor în modul stabilit.
Pentru asigurarea protecţiei sociale a lucrătorilor emigranţi Agenţia Naţională monitorizează activitatea agenţiilor private de ocupare a forţei de munca prin:
- elaborarea avizelor privind corespunderea contractelor de colaborare şi a proiectelor contractelor individuale de munca conform prevederilor Legii nr. 180-XVI din 10.07.2008 cu privire la migraţie;
- înregistrarea contractelor individuale de munca a cetăţenilor Republicii Moldova angajaţi în străinătate;
- recepţionarea rapoartelor statistice nr. 3-PCM privind angajarea provizorie a cetăţenilor Republicii Moldova la munca, angajaţi în străinătate.
În dezbateri au fost abordate probleme ce ţin de asigurarea unui parteneriat constructiv şi permanent pe piaţa muncii; elaborarea şi implementarea mecanismelor performante de conlucrare cu angajatorii; necesitatea creării unui serviciu specializat privind activitatea cu angajatorii, gestionarea locurilor de munca libere, implementarea unor proceduri şi tehnici moderne în acest domeniu, inclusiv alocarea de mijloace financiare pentru deplasări a personalului în teritoriu; prevenirea migraţiei ilegale.