Comunicat de presă cu privire la desfășurarea Conferinţei internaţionale „Servicii de calitate - cheia succesului în activitatea cu angajatorii”

Astăzi la Chişinău, Republica Moldova sub egida Asociaţiei Mondiale a Serviciilor Publice de Ocupare (WAPES), și-a început lucrările Conferința internațională cu genericul „Servicii de calitate - cheia succesului în activitatea cu angajatorii”. Conferința este organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în colaborare cu Proiectul UE „Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova”. La Conferință  participă circa 70 de reprezentanți ai Serviciilor Publice de Ocupare din 14 țări ale lumii.

Participanții la Conferință au fost salutați de dl Sergiu Sainciuc, viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, care a menționat importanța evenimentului pentru țările participante în general, cât și în special pentru R. Moldova.

În contextul misiunii pe care o are Asociaţia Mondială a Serviciilor Publice de Ocupare, Conferinţa va oferi oportunitatea unui schimb de experienţă cu referire la politicile şi practicile moderne de lucru cu unul din principalii actorii ai pieţei muncii - angajatorul. Astfel, lucrările Conferinței se vor axa, în principal, pe relaţiile între Serviciile Publice de Ocupare şi angajatori.

Pe parcursul conferinţei experţii şi factorii de decizie din cele 14 țări participante vor face schimb de experienţă şi practici moderne privind organizarea prestării serviciului pentru angajatori, menţinerea și îmbunătăţirea relaţiilor de comunicare cu angajatorii, evaluarea, monitorizarea şi urmărirea eficienţei acordării acestui serviciu. Aceasta va contribui la preluarea a tot ce este nou în domeniu pentru organizarea şi prestarea unor servicii calitative destinate angajatorilor, la creşterea eficienţei și prestanței Serviciilor Publice de Ocupare.

Dl Ion Holban, director  al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de munca  a menționăm în context, că începând cu 1 ianuarie 2007 Agenția Națională este unul dintre cei 94 de membri ai Asociaţiei Mondiale a Serviciilor Publice de Ocupare, timp în care a întreprins mai mulţi paşi în vederea modernizării serviciilor destinate atât angajatorilor, cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca și prin programele implementate pe piaţa muncii tinde să consolideze capacităţile de dezvoltare a relaţiilor de colaborare cu angajatorii pentru sporirea nivelului de ocupare a forţei de munca şi de trai a populaţie afectate de şomaj, inclusiv a grupurilor vulnerabile.

Serviciile Publice de Ocupare au două grupe principale de beneficiari - angajatorii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de munca. Pentru un rezultat optim, ambele grupe solicită un înalt nivel de atenţie, susținere calificată și abordare personalizată. Deservirea unui grup facilitează prestarea serviciilor pentru alt grup. Colaborarea activă cu angajatorii sporeşte numărul locurilor vacante pentru persoane în căutarea unui loc de munca, iar susținerea persoanelor în căutarea unui loc de munca prin verificarea şi certificarea abilităţilor profesionale sporeşte oportunităţile angajatorilor de aș satisface cerinţele pentru forța de munca calificată.

Experiența și practicile țărilor prezente la Conferință este importantă pentru dezvoltarea în continuare a capacităților Agenției Nationale pentru prestarea unor servicii moderne și de competență pe piața muncii.

Conferința se va desfășura în perioada 11-12 septembrie 2013, Hotelul LeogranD, sala Nistru.