Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă invită jurnaliştii la lansarea Prognozei pieței muncii și a Barometrului profesiilor pentru anul 2014. Evenimentul se desfășoară la 16 ianuarie 2014, cu începere de la ora 10.00.

Obiectivul strategic al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca în domeniul ocupării forţei de munca este direcționat spre creşterea gradului de ocupare și scăderea reală a ratei şomajului. Realizarea acestuia este posibilă prin implementarea eficienta a acţiunilor stabilite în Planul Naţional pentru ocuparea forţei de munca. O abordare proactivă pe piața muncii este singura cale eficientă de a răspunde la provocările momentului și aceasta impune reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaţionale. În acest sens Agenția Națională pentru a asigura servicii de calitate pe piaţa muncii, desfășoară diverse activități  pentru a cunoaște factorii economici și sociali, care influenţează cerinţele beneficiarilor de servicii - persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi, respectiv, angajatorii.

Astfel, în suportul serviciilor acordate populaţiei remarcăm Prognoza pieţei muncii şi a Barometrului profesiilor,  pe care Agenţia Naţională o elaborează anual începând cu anul 2008. Aceasta oferă informaţii generale despre principalele tendinţe de pe piaţa forţei de munca – structura ocupării forţei de munca pe activităţi, crearea locurilor de munca, deficitul forţei de munca, cooperarea angajatorilor cu agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca în programe de instruire profesională, etc.

Acest pronostic este folosit pentru evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piaţa muncii, informarea absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piaţa muncii și cele care nu vor avea căutare din partea angajatorilor, identificarea numărului de şomeri pentru instruire profesională,  meseriile prioritar solicitate pe piaţa muncii, cât și planificarea activităţilor Agenţiei Naţionale şi structurilor sale teritoriale.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca invită presa la evenimentul de lansare a Prognozei pieței muncii și a Barometrului profesiilor pentru a. 2014, care  va avea loc la 16 ianuarie 2014, cu începere de la ora 10.00, în incinta Hotelului Jazz (mun. Chișinău, str. Vlaicu Pârcălab, 72).