Comunicat de presă

În perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2014, Agenţia Naţională, în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău, a organizat tradiționalul Târg al locurilor de munca în cadrul Expoziției nationale universale „Fabricat în Moldova, care a avut drept scop sporirea transparenței pe piața muncii și a vizibilității serviciilor prestate.

La acest eveniment de cariera au venit cu o ofertă de circa 800 locuri de munca vacante 25 agenți economici din diferite domenii de activitate ale economiei naţionale.

Alături de angajatori, pe întreaga perioadă  a desfășurării Târgului, au participat și 6 instituții de învățământ profesional.

Astfel, persoanele care au fost în căutarea unui loc de munca au avut posibilitatea să se informeze de la angajator despre cerințele înaintate candidaților pentru posturile vacante, așteptările privind calificarea acestora, condițiile de munca etc. Concomitent, specialiștii Agenției Nationale, prezenți în platou, au venit cu o informație amplă privind posibilitățile oferite șomerilor de a trece un curs de formare profesională, iar instituțiile de învățământ - despre procesul de instruire și specialitățile la care se pregătesc specialiști.

Mai mult de 300 persoane au negociat cu angajatorul direct la faţa locului ofertele de munca. Pentru posturile oferite de companiile participante la eveniment vizitatorii au avut posibilitatea să depună CV-ul şi scrisoarea de intenţie.

Conform datelor preliminare circa 100 candidați au fost selectați pentru interviul de angajare de reprezentanții companiilor.

Partenerii Agenției Nationale la desfășurarea Târgului, Cancelaria de Stat și Inspectoratul de Stat al Muncii, au venit cu un  suport informațional din domeniu. Cancelaria a promovat informația cu privire la cadrul legal de încadrare a cetățenilor în serviciul public și condițiile de bază pentru a candida la funcția publică, iar Inspectoratul de Stat al Muncii a oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.

Specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău au oferit consultanță atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, precum și angajatorilor prezenți la expoziție.

Vizitatorii interesați au avut posibilitatea să acceseze portalul locurilor de munca www.angajat.md și platforma electronică www.e-angajare.md prin intermediul a două posturi de auto-informare.

La dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca a fost pusă și banca electronică de date a Agenției Nationale, cu un număr total de peste 5500 locuri de munca vacante, dintre care circa 1800 în mun. Chișinău. Peste 1500 persoane au consultat aceste oferte direct din platoul Târgului.

În cadrul Târgului s-a oferit și informații cu privire la condițiile de angajare în Statul Israel în ramura construcțiilor.

Totodată, în scopul promovării portalului și platformei Târgului electronic, Agenția Națională a făcut o prezentare în cadrul seminarului cu genericul „www.e-angajare.md și www.angajat.md - instrumente inovative de recrutare pe piața muncii din Republica Moldova”.

Atât angajatorii, cât și persoanele aflate în căutarea unui loc de munca au apreciat serviciile de informare, ghidare și consultanță de care s-au bucurat pe întreaga perioadă de desfășurare a Târgului.

Tot în această perioadă, 29 ianuarie - 02 februarie 2014, s-a desfășurat a doua ediție a Târgului on-line al locurilor de munca sub genericul “Locuri de munca din industria prelucrătoare”. La această ediție au participat 36 companii cu peste 500 de locuri de munca vacante.

 Astfel, timp de cinci zile, platforma www.e-angajare.md a fost disponibilă să ofere persoanelor interesate șansa să cunoască solicitările actuale ale angajatorilor din industria prelucrătoare și să aplice pentru postul ales. Platformă a facilitat întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de munca și companiile angajatoare, oferind transparență procesului de recrutare și aducând ambelor părți implicate beneficiile comunicării directe.

Târgul on-line al locurilor de munca a avut 2930 de vizitatori, dintre care 2311 vizitatori unici. Deși majoritatea vizitatorilor au fost din Republica Moldova, 2797, platforma www.e-angajare.md a fost accesată și de 133 de vizitatori din afara țării - Italia, România, Rusia, Bulgaria, Germania, etc. 

Pe parcursul târgului paginile platformei au fost accesate de 52000 de ori.

Circa 230 de persoane au aplicat pentru diferite posturi vacante expuse de angajatori, opțiunea acestora fiind pentru specialitățile: manageri oficiu; operatori și administratori rețea de calculatoare; manageri, consultanți sau specialiști în vânzări; operatori croitorie automată; economiști; contabili; lăcătuși reparația automobilelor; bucătari; cusători/cusătorese; inspectori calitate, etc.