Comunicat informativ privind rezultatele primului Tîrg al locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități

 
Comunicat informativ
privind rezultatele primului Tîrg al locurilor de munca
pentru persoanele cu dizabilități
 
            25 de companii angajatoare şi-au expus ofertele de munca vacante în cadrul primului Tîrg al locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilități, organizat în municipiul Chișinău, în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, la data de 23 octombrie 2014, de Asociația Copiilor Surzi din Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, alte instituții, organizații.
            Angajatorii participanți la eveniment au pus la dispoziția solicitanților cca. 600 locuri de munca vacante din diverse domenii de activitate ale economiei naţionale. Specialităţile, profesiile și meseriile propuse de companii au fost diverse: manageri, tehnologi, juriști, contabili, ingineri, merceologi, asamblori, tehnicieni, specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), casieri, croitori, cusători, etc.
            Tîrgul locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilități, organizat în premieră în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de profil, a  avut și scop de sensibilizare a angajatorilor, opiniei publice referitor la situația privind integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, la problemele și barierele cu care se confruntă aceștia.
Organizațiile neguvernamentale pentru persoane cu dizabilități, au venit la eveniment cu peste 100 beneficiari cu nevoi speciale, care au avut posibilitate pe parcursul Tîrgului să  discute direct cu angajatorii.
            Deşi evenimentul a fost dedicat persoanelor cu dizabilități, acesta a atras și alte  persoane în căutarea unui loc de munca de diferite vârste, interesate să găsească un loc de munca sau să se informeze despre ofertele educaţionale a celor 2 școli profesionale și 2 speciale prezente la Tîrg.
            Circa 450 de persoane aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv 100 persoane cu dizabilități au discutat cu angajatorii referitor la locurile de munca expuse la Tîrg și condițiile de ocupare a lor, iar 131 de candidați au fost selectați pentru interviul de angajare.
            Reprezentanții Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a municipiului Chişinău au informat vizitatorii despre cele peste 9000 locuri de munca vacante înregistrate la nivel național, dintre care peste 3400 înregistrate în mun. Chișinău.
      De asemenea, au informat persoanele interesate despre serviciile gratuite de angajare a forţei de munca, au venit cu sfaturi practice pentru diferite situaţii de angajare, au informat despre posibilitatea de urmare a unui curs gratuit de formare profesională pentru diverse profesii/meserii solicitate actualmente pe piaţa forţei de munca. La dispoziția vizitatorilor a fost pus un spectru divers de materiale şi pliante informative privind serviciile prestate, profesiile şi meseriile solicitate pe piaţa muncii.
     Cu oportunitatea de informare privind legislaţia din domeniul muncii, la eveniment au fost prezenți reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii.
     Atît participanții la eveniment, cît și societatea civilă au considerat oportună desfășurarea unor astfel de evenimente, organizate în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de profil, alți  actori cheie pe piața muncii și care au un impact pozitiv asupra integrării pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
 
MD-2009. Chişinău, str. Vasile Alecsandri 1,
tel. 72 10 03; fax 22 77 61; e-mail: anofm@anofm.md;
www.angajat.md; www.anofm.md.