Comunicat cu privire la rezultatele tradiționalului Tîrg al locurilor de muncă în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”

În perioada 28 ianuarie - 01 februarie 2015, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM), în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, a organizat tradiționalul Tîrg al locurilor de munca în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Expoziției nationale „Fabricat în Moldova, care a avut drept scop sporirea transparenței pe piața muncii și a vizibilității serviciilor prestate.
          La acest eveniment de cariera au venit cu peste 700 locuri de munca vacante 33 agenți economici din diferite domenii de activitate precum: industrie, agricultură, comerț, construcție, administrație publică, poștă și telecomunicații, transport, tehnologii informaționale, activități financiare etc.
          Ofertele locurilor de munca propuse au fost pentru un spectru larg de profesii: de la croitori, cusători, bucătari, cofetari, reprezentanți în vînzări, la specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale, contabili, tehnologi, manageri în diferite domenii de activitate, ingineri, etc.
          Pe întreaga perioadă a desfășurării Tîrgului au participat 5 instituții de învățămînt profesionale (zilnic cîte 2 instituții de învățămînt), care au oferit informaţii vizitatorilor despre posibilitățile de instruire profesională la diverse profesii/meserii solicitate pe piaţa forţei de munca.
          Ca și la edițiile precedente, în calitate de participanți la Tîrg au fost reprezentanții Cancelariei de Stat și ai Inspectoratului de Stat al Muncii, care au venit cu un suport informațional în domeniu. Reprezentanții Cancelariei de Stat au promovat informaţia cu privire la portalul guvernamental www.cariere.gov.md, cadrul legal privind încadrarea cetăţenilor în serviciul public şi criteriile de bază pentru a candida la funcţia publică. Reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii au oferit solicitanţilor consultanţă şi informaţii despre legislația muncii și relațiile de munca.
          Timp de 5 zile, specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău au oferit vizitatorilor informații despre serviciile prestate de Agenție, locurile de munca vacante înregistrate în banca de date a ANOFM (în total peste 5000 la număr, dintre care circa 1600 locuri vacante în mun. Chișinău). La dispoziţia acestora au fost puse diverse materiale informative, inclusiv video despre serviciile prestate de ANOFM.
De asemenea, persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca li s-a oferit posibilitatea de accesare operativă a portalului locurilor de munca www.angajat.md prin intermediul posturilor de autoinformare. Acest portal permite angajatorilor să plaseze informaţia privind locurile de munca vacante on-line, iar persoanelor în căutarea unui loc de munca să acceseze informația despre aceste locuri și să posteze CV, activizînd astfel procesul de corelare a cererii cu oferta.
 
          La ediția actuală a Tîrgului locurilor de munca circa 2000 persoane au vizitat standurile angajatorilor și au discutat despre ofertele de munca și condițiile de ocupare a acestora. Pentru locurile de munca oferite de companiile participante la eveniment vizitatorii au avut posibilitatea să depună CV-ul şi scrisoarea de intenţie. Conform datelor preliminare circa 600 de candidați au fost selectați pentru interviuri de angajare de reprezentanții companiilor.
          Această măsură activă pe piața muncii, rămîne a fi una deosebit de binevenită în contextul în care confruntă direct cererea și oferta forței de munca și are ca scop satisfacerea atît a cererii cît și a ofertei forței de munca.
          În premieră, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca a fost distinsă la Gala Businessului Moldovenesc cu Medalia de Aur a Expoziției nationale „Fabricat în Moldova” pentru calitatea serviciilor pe care le prestează pe piața muncii, inclusiv selectarea forței de munca angajatorilor.
          Menționăm că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca organizează Tîrgul locurilor de munca în cadrul Expoziției nationale „Fabricat în Moldova” deja al unsprezecelea an consecutiv.