Serviciul public de ocupare la o nouă aniversare !
Acum 24 de ani în urmă s-a simțit necesitatea creării de către stat a unei entități capabile să promoveze măsuri de protecție socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca. Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr. 88 din 18 februarie 1991, a fost creat Serviciul de Stat pentru ocuparea forţei de munca cu constituirea primelor structuri teritoriale ale serviciului.
Astăzi, privind în trecut, observăm că pe parcursul acestei perioade au avut loc un șir de realizări remarcabile în domeniul ocupării forței de munca menite să susțină persoanele afectate de șomaj.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca este pilonul pe care se bazează activitățile de promovare a politicilor, strategiilor şi programelor în domeniul dezvoltării pieţei forţei de munca.
Chiar din primii ani de formare, Serviciul de ocupare şi-a orientat activităţile spre promovarea unor proiecte clare de susţinere a populaţiei la încadrarea în câmpul muncii, dar şi de protecţie în caz de şomaj. În perioada 1991-2014 cu suportul structurilor Serviciului au fost plasați în cîmpul muncii cca 442,8 mii persoane, au însușit noi meserii solicitate pe piața muncii – 96,7 mii persoane, au participat la lucrări publice adresate spre dezvoltarea comunităților - 39,3 mii persoane,
Serviciul a făcut față, alături de celelalte structuri de stat, mai multor schimbări de ordin social, economic și politic, a înfruntat mai multe obstacole, dar datorită eforturilor depuse, datorită profesionalismlui și abnegației specialiștilor din domeniul ocupării forței de munca, s-a izbutit să se realizeze proiecte binevenite care oferă servicii clienților săi, racordate la standardele europene.
În ultimii ani, Agenția Națională pune tot mai mult accentul pe o abordare nouă în activitatea cu șomerii și angajatorii. Avem o echipă de specialiști profesioniști (key acounți) care depun efort pentru a stabili relații de încredere cu angajatorii. Cu un număr insuficient de personal se organizează activități de profilare a şomerilor, fiind o practică pozitivă implementată de majoritatea serviciilor moderne de ocupare. Printre succesele semnificative din ultimii ani mai menționăm: crearea Centrului de Informare, a Centrului de Apel, organizarea târgurilor locurilor de munca la un nivel mai înalt, desfăşurarea târgurilor on-line ale locurilor de munca - o metodă modernă și eficientă pentru cei care sunt în căutarea unui post de munca; stabilirea parteneriatelor strategice, efectuarea Prognozei Pieței Muncii și a Barometrului Profesiilor, dezvoltarea canalelor de comunicare cu clienții (site, portal, poștă electroincă etc) și cu angajații - intranetul ș.a.
A sporit numărul personalului cu specialiști responsabili de activitatea cu persoanele vulnerabile pe piața muncii, categorii de populație care se descurcă mai greu la integrarea pe piața muncii. În această direcție, care este destul de complexă, se vor depune eforturi pentru a avea rezultate mai remarcabile. Activitățile structurilor Agenției Nationale nu se opresc aici, vom continua să promovăm o politică eficientă de ocupare, vom veni cu pași concreți pentru a susține cetățenii în integrarea lor pe piața forței de munca.
Există încă un șir de probleme în domeniul ocupării forței de munca. În primul rând, integrarea pe piața muncii a personanelor cu dizabilități, dezechilibru pe piaţa muncii în aspect de mediu rural şi urban, lipsa unui buget independent pentru ocupare şi şomaj care duce la nesiguranţa acoperirii financiare a măsurilor active destinate ocupării forţei de munca, spații care încă nu asigură prestarea serviciilor calitative (cu unele excepții) etc. Suntem convinși că vom reuși să facem față acestor probleme și ne vom onora cu demnitate responsabilitatea față de cetățeni.
Vreau să adresez cuvinte de mulțumire, în primul rând pentru înaintașii Serviciului, care au pus temelia solidă a Serviciului public de ocupare din Moldova, celor care au inițiat o munca deloc ușoară. Vă mulțumesc și Vă transmit respectul și aprecierea conducerii Agenției Nationale .
Țin să aduc mulțumiri și partenerilor noștri, împreună cu care conlucrăm pentru a găsi cele mai eficiente mijloace prin care să ajutăm persoanele aflate în căutarea unui loc de munca. Vreau să menționez relațiile de colaboare cu partenerii sociali, cu autorităţile publice locale și cu organizațiile neguvernamentale.
De real avantaj sunt parteneriatele cu serviciile publice de ocupare a forţei de munca din alte ţări și cu organismele internaţionale printre care: Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca din România, Serviciile publice de ocupare din Suedia, Germania, Franța, Austria, Cehia, Ucraina. Un pas important a fost aderarea în 2007 a Agenţiei Naţionale la Asociaţia Mondială a Serviciilor Publice de Ocupare.
Dragi colegi, permiteți-mi să Vă adresez cele mai sincere felicitări cu prilejul Zilei de constiture a Seviciului de Ocupare a Forței de Munca și să Vă doresc multă sănătate, bunăstare, prosperitate, inspiraţie şi energie pentru realizarea tuturor aspiraţiilor! Fie ca să aveți putere pentru a înfăptui cât mai multe lucruri bune, necesare celor pentru care activați și fie ca munca dumnevoastră să fie apreciată la justa valoare.
Cu deosebită considerație,
Ion Holban,
Director ANOFM,
unul din pionerii Serviciului public pentru ocuparea forței de munca