Comunicat informativ „Instrumentele de recrutare on-line – o soluție modernă pe piața muncii”

      Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca administrează din anul 2012 portalul locurilor de munca www.angajat.md, care a devenit o platforma de informare și o soluție de recrutare modernă pentru angajatori și pentru cei care sunt în căutarea unui loc de munca.
      Portalul www.angajat.md prezintă utilizatorilor o platformă gratuită și comodă care pune la dispoziție informații structurate în compartimente separate pentru angajatori și persoane aflate în căutarea unui loc de munca care se referă la serviciile prestate gratuit de către agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca. Acesta oferă flexibilitate beneficiarilor având în vedere că cei doi actori importanți pe piața muncii – angajatorul și viitorul angajat – se pot găsi unul pe altul economisind timp și efort prin utilizarea instrumentelor de corelare a cererii cu oferta de munca.
 Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca după crearea contului personal pot elabora și publica pe www.angajat.md CV-ul, completând formularul deja existent. De asemenea, pot profita de sfaturile utile la angajare, accesând detalii referitor la corectitudinea elaborării unui CV, a scrisorii de motivație, dar și modalitatea de prezentare la interviul de angajare pentru un succes garantat.
 Agenții economici care dispun de oferte vacante, după crearea profilului companiei, au posibilitatea de a publica locurile vacante, utilizând formularul deja definit și de a căuta candidații potriviți, vizualizând baza de date a CV-urilor.
Pe parcursul anului 2014, portalul www.angajat.md a fost accesat de peste 67000 de ori de către 37100 de vizitatori din 90 de țări ale lumii, inclusiv România, Italia, Rusia, Marea Britanie, Brazilia, SUA, Germania, Franța etc.
   În luna decembrie 2013 Agenția Națională a lansat o nouă soluție de recrutare, unică pe piața muncii din Republica Moldova – târgul on-line al locurilor de munca – www.e-angajare.md. Târgul on-line al locurilor de munca reprezintă forma electronică a unui târg al locurilor de munca tradițional. Pe www.e-angajare.md vizitatorii pot accesa informația despre angajatorii participanți la evenimentele organizate și locurile de munca vacante ale acestora. La târgul on-line poate participa orice angajator care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de munca pot accesa informația și pot aplica pentru oferta dorită atât din țară, cât și din străinătate.
Pe platforma www.e-angajare.md agenții economici care participă la un eveniment pot publica ofertele de munca disponibile de sine stătător sau pot beneficia de asistența specialiștilor din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca.
Persoanele care caută un loc de munca pot aplica pentru oferta dorită, atașând direct pe www.e-angajare.md CV-ul și scrisoarea de intenție, fără a crea un cont personal.
Cei care accesează platforma târgului on-line pot adresa întrebări referitoare la eveniment sau care se referă la detalii despre piața muncii și pot primi răspunsuri rapid prin poșta electronică.
    De la lansare Agenția Națională a organizat 5 târguri on-line ale locurilor de munca la care au participat în total 363 de angajatori cu circa 3000 de oferte de munca. Pe parcursul evenimentelor platforma www.e-angajare.md a fost accesată de peste 22000 de ori, iar 951 de persoane au aplicat CV-ul pentru un loc vacant.
Agenția Națională va organiza periodic târguri on-line ale locurilor de munca pentru a facilita accesul persoanelor care sunt în căutarea unui loc de munca la informația privind locurile de munca solicitate pe piața muncii din Republica Moldova.
     Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca și angajatorii pot utiliza serviciile on-line prestate de Agenția Națională, accesând gratuit portalul www.angajat.md și www.e-angajare.md. Cei care nu dispun de Internet, pot vizita agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (adresele pot fi accesate pe site-ul Agenției Nationale: http://anofm.md/network/agency) sau Centrul de Informare despre Piața Muncii din cadrul Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău (str. M. Varlaam, 90). De asemenea, pentru întrebări referitoare la serviciile prestate și prevederile legislației muncii atât angajatorii, cât și persoanele care caută un loc de munca pot contacta gratuit Centrul de Apel „Piața Muncii” la numărul 080001000 (de luni până vineri, orele 8.30 – 15.30).
Amintim persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, că pentru înregistrare cu statut de șomer, vor prezenta Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca din raza domiciliului următoarele documente: buletinul de identitate, actele de studii și de calificare, carnetul de munca, certificat ce consemnează lipsa terenului agricol și /sau a Gospodăriei Țărănești, eliberat de Primărie.