Comunicat cu privire la organizarea şi desfăşurarea seminarului de instruire cu tematica: "Incluziunea în câmpul muncii a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, inclusiv persoanele cu dizabilităţi"

       La data de 28 – 29 aprilie 2015 şi 05 – 06 mai 2015, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova au organizat un seminar de instruire pentru specialiștii agențiilor teritoriale de ocupare a forței de munca, care lucrează preponderent cu persoanele din grupurile vulnerabile. Activitatea a fost axată în special pe domeniul de incluziune în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități şi acordarea asistenţei victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane (TFU).
    Scopul principal al acestui seminar a fost de a spori competenţele specialiştilor AOFM în activitatea de incluziune în cîmpul muncii a victimelor şi potenţialele victime ale traficului de fiinţe umane şi a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi de a identifica dificultăţile întâmpinate în lucrul cu aceste grupuri vulnerabile. Organizarea sesiunilor respective, la care au fost instruiți 54 de specialiști din cadrul Agenției Nationale și agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca, se înscrie în șirul de activități incluse în Planul național de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2014 – 2016, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 484 din 26 iunie 2014.
 
            La desfăşurarea evenimentului au participat reprezentanţi ai:
-   Organizaţiei Internaţională pentru Migraţie (OIM),
-   Secretariatului Permanent al Comitetului Naţional de Combatere a TFU,
-   Unităţii Naţionale de Coordonare a Sistemului Naţional de Referire,
-   Asociaţiei „MOTIVAŢIE” din Moldova,
-   Centrului Internaţional “La Strada”,
-   Asociaţiei Keystone Moldova,
-  ONG-ului „Eco-Răzeni”,
-   Centrului de Asistenţă şi Protecţie pentru victime şi potenţialele victime ale traficului de fiinţe umane,
-   Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) şi structurile sale teritoriale.
          
      Pe parcursul instruirii fiecărui participant i-a fost oferit Curriculumul și Suportul de curs pentru instruirea specialiștilor angajați în cadrul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca și a structurilor sale teritoriale în oferirea sprijinului persoanelor cu dizabilități în încadrarea în câmpul muncii. Aceste materiale constituie un produs al colaborării Asociației Keystone Moldova cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova.
     Agenda zilei a inclus prezentări care au oferit o imagine clară a subiectului angajării persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova. Specialişii ANOFM au relatat situația privind acordarea asistenței persoanelor cu dizabilități la integrarea pe piața muncii. “Doar noi putem schimba mentalitatea. Altă instituție în colaborare cu angajatorul nu este”.
     Reprezentantul ONG-ului Eco-Răzeni au descris practicile sale de succes în angajarea persoanelor cu dizabilități în cadrul întreprinderii ,,Floare de CireșAsociația Keystone Moldovaa prezentat Curriculumul și Suportul de curs pentru instruirea specialiștilor angajați în cadrul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca și a structurilor sale teritoriale în oferirea sprijinului persoanelor cu dizabilități în încadrarea în câmpul muncii, aprobat prin Ordinul MMPSF nr. 145 din 30 august 2013, plasat pe Intranet la compartimentul Documente utile / Proceduri, recomandări metodice, ghiduri, manuale / Persoane cu dizabilităţi.
       În continuare, Asociaţia ,,MOTIVAŢIE” din Moldova a oferit o descriere a programelor dezvoltate și implementate pe parcursul anilor și a prezentat rezultatele și situația în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi împreună cu regulamentul intern al programului ,,Angajare Asistată”.
     În cadrul seminarului au fost prezenţi reprezentanţi ai Unităţii Naţionale de Coordonare a SNR care au oferit informaţie participanţilor la subiectele în domeniul dezvoltării şi funcţionarea sistemului naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale TFU şi referirii beneficiarilor în cadrul SNR. Coordonatorii Centrului de Asistenţă şi Protecţie pentru Victime şi potenţiale victime ale TFU, au relatat despre Profilul beneficiarilor asistaţi în cadrul SNR, identificarea victimelor violenţei în familie şi a victimelor traficului de fiinţe umane şi au prezentat Regulamentul de activitate a echipelor multidisciplinare teritoriale din cadrul SNR, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 228 din 28.03.2014. Iar coordonatorul programului profesionalizare în cadrul OIM a prezentat bunele practici în procesul de reintegrare profesională a victimelor şi potenţialelor victime ale TFU.
    În cadrul activităţii participanţii au audiat mai multe studii de caz, s-au familiarizat cu cadrul legal-normativ în domeniul traficului de fiinţe umane, au acumulat cunoştinţe de identificare a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, au purtat discuţii în grupuri extinse şi mici şi şi-au dezvoltat capacităţile de soluţionare a cazurilor concrete.
    Consultantul Centrului Internaţional „La Strada” a relatat despre prevenirea TFU. S-a precizat că „La Strada” rămâne în continuare un membru activ al comunităţii anti-trafic cu numeroase activităţi de prevenire şi contracarare a fenomenului, în special Linia Fierbinte naţională0 800 77777 / 022 233 309, care de mai bine de 13 ani oferă, gratuit, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, informaţii utile privind migraţia sigură şi prevenirea riscurilor traficului de fiinţe umane. Având în vedere evoluţia vertiginoasă a tehnologiilor informaţionale, de care fac uz persoane rău intenţionate, Centrul Internaţional „La Strada” a iniţiat şi gestionează un portal informaţional www.siguronline.md, care are drept scop informarea şi prevenirea cazurilor de acostare, hărţuire on line, dar şi încurajează raportarea oricărui conţinut ilegal sau dăunător copiilor în mediul virtual.
     În încheiere,reprezentantul Secretariatului permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea TFU,a ţinut să încurajeze comunitatea anti-trafic, APL şi sectorul privat să examineze experienţa internaţională de creare a parteneriatului public-privat pentru prevenirea şi combaterea TFU, care ar avea un impact direct asupra reducerii vulnerabilităţii populaţiei la efectele negative existente.
     Specialiştii Agenţiei Naţionale au prezentat Regulile de bază în deservirea clienţilor agenţiilor teritoriale (Regulile aprobate prin Ordinul ANOFM nr. 83 din 14.11.2014) şi a subliniat importanţa comunicării, inclusiv nonverbale în lucrul cu persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca şi cu angajatorii.
      Agenţia Naţională menţionează, că utilizarea „Curriculumului și Suportului de curs pentru instruirea specialiștilor angajați în cadrul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca și a structurilor sale teritoriale în oferirea sprijinului persoanelor cu dizabilități în încadrarea în câmpul muncii”, cît şi prezentările incluse în agenda seminarelor urmează a fi utilizate în procesul de lucru cu persoanele cu dizabilităţi, victimele şi potenţialele victime ale TFU.