COMUNICAT: Agenția Națională a participat la Conferința finală, ediția a III-a a Academiei Lucrătorului de Tineret 2015

Agenția Națională a participat la Conferința finală, ediția a III-a a Academiei Lucrătorului de Tineret 2015, care a avut loc la 17 decembrie 2015, în incinta „Le Roi Business Centre”, s-a desfășurat  cea de-a treia ediție a Academiei Lucrătorului de Tineret 2015, organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, cu suportul Departamentului Afaceilor Economice și Sociale ale Organizației Națiunilor Unite.
 
Primele două ediții a Academiei Lucrătorului de Tineret, au fost implementate în 2013-2014, în cadrul cărora au fost capacități 40 de lucrători de tineret din 20 regiuni ale țării. Participanții au fost instruiți în cadrul unui program de training, combinat cu exerciții practicice în regiunile, unde aceștia oferă servicii prietenoase tinerilor.
 
În prima parte a conferinței, în cadrul celei de a treia ediții, proiectul a volorificat munca în domeniul tineretului și a pus accent pe calitatea serviciilor oferite tinerilor. Proiectul are drept scop de a spori calitatea și a diversifica serviciilor de tineret la nivel local, prin dezvoltarea abilităților fundamentale ale lucrătorilor de tineret în Republica Moldova.
 
În partea a doua a evenimentului, dna Mariana Buciucianu-Vrabie a prezentat „Barometrul Demografic de Tineret”. Conform acestui studiu, în Republica Moldova, participarea tinerilor este în scădere: patru din zece șomeri sunt tineri, doi din trei sunt economic inactivi, peste 20% sunt ocupati cu lucrul casnic, iar o bună parte sunt plecați la munca peste hotare.
 
Discuția publică pe marginea rezultatelor Barometrului s-a axat pe recomandările ce țin de îmbunătățirea calității vieții tinerilor în Republica Moldova, dar și pe soluții cum să asigurăm o generație tânără sănătoasă.
 
La finalul evenimentului a avut loc panelul de discuție: „ Situația actuală a tinerilor din Republica Moldova și acțiuni de politici în baza Barometrului Demografic” , la care a participat active Agenția Națională, unde a prezentat programe implementate de ANOFM destinate tinerilor.
 
Pentru luarea măsurilor de ameliorare a situației tinerilir participanții la panelul de discuții au formulat următoarele propuneri:

  • Integrarea pe piața muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ;
  • Încurajarea egalității și echității între sexe în câmpul muncii;
  • Dezvoltarea politicilor ocupaționale raportate la reconcilierea rolurilor profesionale și familial;
  • Extinderea serviciilor sociale şi de asistență medicală de calitate, inclusiv în domeniul sănătății sexuale și reproductive;
  • Dezvoltarea serviciilor de asistență psihologică (servicii de consiliere și de terapie) și educație pentru viața de familie;
  • Creșterea gradului de participare a tinerilor la viața comunității şi stimularea activismului civic prin intermediului structurilor locale de tineret va sigura un loc pentru tineri la masa de luare a deciziilor, care îi vizează direct.

 
Anexă: Barometrul demografic