Comunicat: Ședința ordinară a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Astăzi 20 ianuarie 2016 a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, agenda căruia a cuprins două chestiuni: aprobarea Planului Acţiunilor Agenţiei Naţionale pentru anul 2016 și aprobarea Prognozei Pieţei Muncii şi a Barometrului profesiilor pentru anul 2016.
În debutul ședinței, a fost anunțată promovarea în funcția de Director al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, dna Raisa Dogaru, care anterior a activat în calitate de director adjunct al ANOFM.
Cu referire la Planul acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, dna Raisa Dogaru, director al Agenţiei Naţionale, a făcut o prezentare și  a subliniat că acesta a fost elaborat în urma unei analize profunde a activităților desfășurate , a reușitelor și rezervelor existente actualmente, cât și ținând cont de concluziile Prognozei pieței muncii pentru anul 2016.
Așadar, la elaborarea Planului de acțiuni s-a luat în considerație următoarele: datele statistice la nivel național și teritorial privind evoluția pe parcursul ultimilor 3 ani a numărului  persoanelor ce au solicitat serviciile agențiilor teritoriale, numărului persoanelor care au absolvit cursuri de formare profesională, numărului persoanelor antrenate la lucrări publice, evoluția numărului locurilor de munca declarate de angajatori, numărului persoanelor angajate în câmpul muncii și antrenate în măsuri active pe piața muncii numărului beneficiarilor de ajutor de șomaj și de alocație de integrare/reintegrare profesională; situația actuală pe piața muncii; rezultatele Prognozei pieței muncii pentru anul 2016; resursele umane (nivelul de cunoștințe și competențe a lor), resurse financiare, resurse de infrastructură, precum factorii externi care influențează ocuparea forței de munca (indicatorii demografici, indicatorii economici la nivel naţional şi teritorial).
 
Principalele obiective ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pentru anul 2016 vor fi:
·         creşterea gradului de ocupare  a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca pe piaţa internă;
·         sporirea gradului de ocupare a locurilor de munca libere  declarate și înregistrate în baza de date a ANOFM;
·         creşterea gradului  de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile: persoane cu dezabilități, persoane eliberate din detenţie,  persoane de etnie romă, tineri sub 25 ani;
·         promovarea integrării pe piaţa muncii a lucrătorilor migranți, inclusiv reîntorși de peste hotare;
·         creşterea  competenţelor profesionale ale angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca;
·         utilizarea eficientă a mijloacelor financiare alocate pentru implementarea sarcinilor prevăzute în programele de ocupare a forței de munca.
În anul 2016 Agenţia Naţională, în comun cu structurile sale teritoriale, va continua perfecţionarea continuă a serviciilor acordate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, păstrând tendinţa spre o instituţie modernă, flexibilă, corespunzătoare cerinţelor pieţei forţei de munca.
Conform indicatorilor preconizaţi de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, în anul 2016 vor fi evidenţiate circa 42 mii locuri vacante de munca, cca. 17 mii persoane vor fi  plasate în câmpul muncii şi vor fi antrenate în diverse programe de măsuri active şi pasive de protecţie socială. Vor absolvi cursurile de formare profesională - 2,8 mii şomeri.
Prognoza pieţei muncii și Barometrul profesiilor pentru anul 2016, a menționat dl Ştefan Calancea, director adjunct ANOFM, a fost elaborată după  metodologia anilor precedenți - prin metoda de chestionare a agenţilor economici, utilizând modalitatea eşantionării stratificate după forma de proprietate, domeniul de activitate şi numărul de angajaţi.
Preşedintele Consiliului de administraţie dl Iurie Crăciuneac, viceministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că pe parcursul anului 2015 Agenţia Naţională a făcut faţă mai multor provocări, iar din informaţiile audiate la chestiunile incluse pe ordinea de zi este clar că cele preconizate pentru anul viitor s-au făcut în baza unei analize de selectare a acţiunilor după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, activităţi de ţin de îmbunătăţirea cadrului legislativ şi normativ, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.
Totodată președintele Consiliului de administrație și membrii Consiliului au menționat că o prioritate pentru Agenția Națională, inclusiv structurile sale teritoriale, rămâne a fi sporirea vizibilității acesteia pe  piața forței de munca și stabilirea sarcinilor subdiviziunilor Agenției și structurilor sale teritoriale în vederea implementării obiectivelor stabilite și luarea în vedere a rezultatelor Prognozei la elaborarea planurilor sale de acțiuni.
În urma dezbaterilor membrii Consiliului de administraţie au aprobat Planul Acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca și Prognoza pieței muncii și Barometrul Profesiilor pentru anul 2016.
 
Planul de acţiuni ANOFM în promovarea politicilor de piaţa forţei de munca pentru anul 2016  
Prognoza pieţei muncii şi Barometrul profesiilor pentru anul 2016