18 februarie 2016 – 25 de ani de la crearea Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă din Republica Moldova

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) la 18 februarie 2016 aniversează 25 de ani de activitate, pe parcursul cărora s-a dezvoltat pentru a se adapta necesităților mereu în schimbare ale pieței muncii. 
 
În cei 25 de ani de activitate ai ANOFM, piața muncii din Republica Moldova a trecut prin mai multe schimbări caracteristice unei perioade de tranziție la economia de piață, șomaj în creștere, migrația forței de munca, cu creșteri economice și investiționale și deficit al forței de munca, economie informală și munca nedeclarată, etc. În toată această perioadă Serviciul de Stat de Ocupare a Forței din Republica Moldova, cu cele 35 de structuri teritoriale ale sale a parcurs diferite etape de transformare și dezvoltare, acumulând o bogată experiență, inclusiv bazată pe modelele de succes ale instituțiilor similare din state Uniunii Europene.
 
Astăzi, putem spune că ANOFM a devenit un instrument profesionist, utilizat cu încredere atât de persoanele care caută un loc de munca, cât și de angajatori. Oferirea serviciilor de calitate clienților, diminuarea șomajului și sporirea numărului de persoane angajate, precum și dezvoltarea parteneriatelor de lungă durată pe piața muncii sunt liniile directoare urmărite în activitatea zilnică desfășurată de ANOFM și agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca.
 
ANOFM împreună cu structurile sale teritoriale acordă sprijin populației la încadrarea în câmpul muncii, precum și protecție în caz de șomaj. Luând în considerație media pentru ultimii 5 ani, cu suportul agențiilor teritoriale ale ANOFM au fost integrați pe piața muncii, anual, cca. 16 mii persoane, au fost antrenați la cursuri de formare profesională și au însușit noi meserii solicitate pe piața muncii 2630 șomeri anual. Printre succesele atinse în ultimii ani de ANOFM împreună cu partenerii, se numără și: implementarea Managementului bazat pe obiective, dezvoltarea unui sistem informațional performant, crearea Centrului de Informare despre Piața Muncii, a Centrului de Apel, organizarea târgurilor locurilor de munca la un înalt nivel, desfășurarea târgurilor on-line ale locurilor de munca – metodă unică în Republica Moldova, stabilirea parteneriatelor strategice, efectuarea Prognozei Pieței Muncii și a Barometrului Profesiilor, abordare nouă în activitățile organizate: profilarea șomerilor și crearea rețelei de specialiști profesioniști (key account) care interacționează cu angajatorii, dezvoltarea canalelor de comunicare cu clienții (site, portal, rețele sociale etc.) și cu angajații agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca  (Intranetul) ș.a.
 
O realizare aparte a fost crearea de parteneriate cu serviciile publice de ocupare forței de munca din alte țări și cu organismele internationale și anume: Organizația Internațională a Muncii, Organizația Internațională pentru Migrație, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca din România, Serviciile Publice de Ocupare din Suedia, Germania, Franța, Austria, Cehia, Lituania, Ucraina. Un pas important pentru ANOFM a fost aderarea în anul 2007 la Asociația Mondială a Serviciilor Publice de Ocupare.
 
Provocările ce stau în fața Serviciului de Stat de Ocupare a Forței de Munca din Republica Moldova responsabilizează mult ANOFM și structurile sale teritoriale: reintegrarea migranților; dezechilibre pe piața muncii în aspect de mediu rural și urban; mecanisme neeficiente de finanțare a măsurilor pe piața muncii; crearea, în vederea prevenirii șomajului, a unei legături mai strânse cu elevii și studenții, care urmează să intre pe piața muncii; oportunități insuficiente și bariere la integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități.
 
Aducem mulțumiri și felicitări înaintașilor Serviciului, care au stat la baza creării și au pus o temelie solidă a Serviciului Public de Ocupare din Republica Moldova, celor care au inițiat o munca deloc ușoară în acest domeniu.  Sincere mulțumiri, respect și apreciere din partea conducerii Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, tuturor funcționarilor publici angajați în sistemul nostru, pentru munca depusă zi de zi în ajutorul cetățenilor aflați în căutarea unui loc de munca și angajatorilor. Mulțumim partenerilor noștri naționali și internaționali cu care conlucrăm pentru a îmbunătăți strategiile, politicile de ocupare și situația pe piața forței de munca.
 
Cu deosebită considerație,
Raisa DOGARU,
Director ANOFM