COMUNICAT cu privire la organizarea și desfășurarea atelierului de lucru cu tematica „Consolidarea capacităților responsabililor pentru migranții reveniți din cadrul AOFM”
Recent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL) au organizat un atelier de lucru pentru șefii agențiilor teritoriale de ocupare a forței de munca (AOFM) și specialiștii, care lucrează preponderent cu persoanele aflate în căutarea unui loc de munca revenite în țară. Activitatea a fost axată pe domeniul de incluziune în cîmpul muncii a migranților și rolul specialiștilor AOFM în susținerea persoanelor revenite pentru o integrare mai ușoară pe piața muncii.
Scopul principal al acestui atelier de lucru a fost prezentarea modelul instituțional de lucru cu migranții reîntorși, înțelegerea conceptului de migrație și dezvoltare și beneficiile valorificării migrației pentru dezvoltarea locală. De asemenea, s-a pus accent pe validarea necesităților locale pentru creșterea eficacității în prestarea serviciilor pentru migranții reveniți și pe dezvoltarea abilităților persoanelor responsabile din cadrul AOFM pentru lucrul cu aceștia.
Participanții la eveniment au identificat și analizat principalele lor sarcini, roluri și atribuții, dar și necesități de instruire și consolidare a capacităților, pentru a răspunde provocărilor de reintegrare eficientă a cetățenilor moldoveni reveniți în țară. De asemenea, au fost familiarizați cu rezultatele raportului de evaluare a capacităților AOFM privind deservirea migranților reveniți, realizat în cadrul proiectului MiDL. Raportul subliniază necesitatea îmbunătățirii și adaptării procedurilor și serviciilor în domeniu, precum și a instruirii specialiștilor AOFM pentru o mai bună înțelegere a complexității necesităților migranților. Mai mult ca atât, se propune și o cooperare deschisă în cadrul unei echipe multidisciplinare menite să asigure o deservire mai eficientă a migranților moldoveni reveniți în țară, bazate pe necesitățile acestora.
Participanții au generat idei despre posibile acțiuni și intervenții pentru a fi reflectate și incluse în proiectul Strategiei Nationale de Ocupare a Forței de Munca. Totodată, au luat cunoștință cu activitățile proiectului MiDL, care are drept obiectiv abilitarea ANOFM și AOFM cu toate instrumentele și competențele necesare pentru a susține și presta servicii calitative de reintegrare în câmpul muncii destinate persoanelor revenite în Moldova. Pentru a atinge acest obiectiv, reprezentanții MiDL vor coopera activ cu specialiștii din cadrul ANOFM/AOFM responsabili de lucrul cu persoanele din categoria dată pentru revizuirea și îmbunătățirea procedurilor și serviciilor destinate migranților, dezvoltarea și actualizarea instrumentelor de comunicare electronică și online, precum și pilotarea unui sistem de referință pentru reintegrarea migranților reveniți. Toate aceste activități vor fi însoțite de instruiri specializate și schimb de experiență în domeniile de suport identificate.
Persoanele prezente la eveniment au audiat prezentări care au oferit o imagine clară a cadrului de politici și cadrului instituțional de lucrul cu migranții reveniți în Republica Moldova, au fost implicate în activități practice avînd angajamentul de a adapta fișa postului și conceptul privind creșterea capacităților specialiștilor AOFM în lucrul cu migranții reveniți, au purtat discuţii în grupuri asupra soluţionării unor situații concrete.
Proiectul MiDL, implementat de PNUD în perioada 2015 - 2017, are ca obiectiv principal asistarea comunităților afectate de migrație în vederea îmbunătățirii serviciilor locale (aprovizionarea cu apă și sanitație, servicii sociale, educație și sănătate) precum și a accesului la oportunități generatoare de venituri (reîncadrarea în cîmpul muncii, susținerea dezvoltării afacerilor). Proiectul MiDL este implementat cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).