Comunicat privind rezultatele Campaniei de informare consacrată Zilei Internaționale a Tineretului

În contextul marcării Zilei Internationale a Tineretului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a organizat în perioada 08-12 august 2016 Campania de informare consacrată Zilei Internationale a Tineretului cu sloganul „Eşti tânăr? Cauţi un loc de munca? Fii clientul AOFM!”. Scopul principal al Campaniei a fost informarea tinerilor care caută un loc de munca, inclusiv șomeri, privind serviciile prestate de agențiile pentru ocuparea forței de munca (AOFM) în scopul creșterii șanselor de integrare profesională a acestora pe piața muncii.
 
În perioada 08-12 august 2016, AOFM au organizat în total 94 de activităţi, care au avut ca obiectiv informarea tinerilor prin prezentarea principalelor canale de informare şi recrutare on-line administrate de ANOFM: site-ul www.anofm.md, portalul www.angajat.md, platforma târgului on-line www.e-angajare.md, consilierea şi orientarea profesională a tinerilor în vederea explorării oportunităţilor pe piaţa forţei de munca, informarea privind posibilitatea de a urma un curs de formare profesională şi sensibilizarea angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ. La aceste acţiuni au participat circa 2600 de tineri, dintre care 53% fiind femei tinere.
 
Pe parcursul desfășurării Campaniei, AOFM au organizat seminare informative, seminare instructive în tehnici şi metode de căutare a unui loc de munca, seminare de orientare profesională, activităţi de recrutare, mini-târguri ale locurilor de munca. Au fost întreprinse acţiuni mediatice prin acordarea de interviuri în mass-media locală, mese rotunde care au avut ca scop informarea tinerilor privind serviciile prestate de AOFM, cursurile de calificare, recalificare și perfecționare disponibile, cererea și oferta pe piața forței de munca pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi competenţele profesionale necesare la diferite profesii/meserii.
 
În cadrul Campaniei, AOFM Glodeni a organizat mai multe seminare în care a abordat diverse subiecte, precum ar fi: interviul de angajare şi modalitățile de prezentare în fața angajatorului, modalitățile de perfectare a CV-ului, etc. La AOFM Dubăsari a avut loc seminarul instructiv privind întocmirea scrisorii de intenţie, iar la AOFM Criuleni a avut loc seminarul informativ în domeniul  prevenirii discriminării în relațiile de munca şi combaterii fenomenului discriminării la nivel local. AOFM Floreşti, Nisporeni, Dubăsari, Cahul, Leova, Ştefan Vodă, Orhei şi Glodeni au desfăşurat seminarul – training Clubul Muncii, care a avut drept scop fortificarea încrederii în rândul participanţilor, oferind suport informaţional privind competenţele unei persoane şi crearea unei imagini pozitive despre sine însuşi. O masă rotundă, organizată de AOFM Călăraşi, s-a desfăşurat în incinta Bibliotecii publice raionale „Grigore Vieru”, unde au participat agenţi economici, primari, reprezentanţi ai Consiliului raional Călăraşi, ai Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, ai Direcţiei Învăţământ, ai CSPT „VITA-LONGA”, discuţiile concentrându-se pe rolul tinerilor pe piaţa muncii locale, precum şi pe problemele cu care se confruntă aceștia la integrarea în câmpul muncii.
 
Timp de cinci zile, s-au desfăşurat activităţi de recrutare a personalului, care au avut ca scop informarea tinerilor privind condiţiile de angajare, programul de lucru şi specificul locurilor vacante declarate de către ÎCS OMP Group SRL (AOFM Străşeni), SRL Fantezie (AOFM Drochia) şi Instituţia Preşcolară nr. 6 (AOFM Orhei). În acelaşi timp, AOFM Cahul a organizat şi desfăşurat un seminar informativ în parteneriat cu Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB Cahul, unde au fost iniţiate discuţii despre posibilitatea iniţierii propriei afaceri cu suportul SYSLAB.
 
Pe parcursul semestrului I al anului 2016, la AOFM au fost înregistrate cu statut de șomer 7626 de persoane tinere, ceea ce constituie cca. 31% din numărul total de șomeri înregistrați în perioada respectivă (24848 șomeri). Au fost plasați în câmpul muncii 3171 tineri sau cca. 42% din totalul tinerilor înregistrați ca șomeri.
 
ANOFM prin intermediul structurilor sale teritoriale îşi propune să îmbunătăţească în continuare comunicarea şi serviciile oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv tineri în scopul integrării acestora în câmpul muncii.