Sesiunea de instruire privind inovaţiile
Astăzi, 18 noiembrie, în parteneriat cu UN Women, în incinta ANOFM a avut loc Sesiunea de instruire privind inovaţiile. Scopul evenimentului a fost consolidarea capacităţilor specialiştilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi structurilor sale teritoriale în domeniul aplicării inovaţiilor în prestarea serviciilor.
Seminarul a cuprins 3 sesiuni în cadrul cărora participanții au discutat subiecte privind planificarea co-creării iniţiativelor cu utilizatorii serviciilor și elaborarea planurilor individuale. Cei 25 de participanți din cadrul ANOFM și structurile sale teritoriale, au fost antrenați interactiv la activități în grup privind formularea problemelor, modelarea soluţiilor și prezentarea modelelor.
Expertul UN Women a subliniat despre importanța aplicării inovațiilor în prestarea serviciilor publice cu accent sporit pe necesitățile beneficiarului de servicii. Într-o societate în continuă schimbare este esențială înțelegerea rolului inovațiilor, iar instituțiile publice trebuie să fie mereu în pas cu modernizarea, să genereze idei și să le implementeze în vederea atingerii rezultatului cu impact pe satisfacerea necesităților clientului.
În context, este esențială și identificarea corectă a problemei care urmează a fi soluționată, având la bază experiențele de practici de succes și soluțiile care au dus la depășirea problemelor similare. Principiile esențiale în aplicarea inovațiilor în lucrul cu clienții și soluționarea problemelor apărute în activitate sunt: interogarea (chestionarea celor afectați de problemă și a posibililor actori implicați în soluționarea problemei), empatizarea (la identificarea soluțiilor optime vor fi implicați anume beneficiarii de servicii, cei care au utilizat serviciile și s-a reușit depășirea situațiilor prin angajarea în câmpul muncii sau ocuparea locurilor libere), cartografierea activelor (inventarierea situației și a instrumentelor existente), experimentarea (pilotarea sau testarea soluțiilor identificate pentru a fi apoi aplicate pe scară largă pentru toți clienții).
AOFM Chișinău a făcut o prezentare privind conlucrarea eficientă cu angajatorii în vederea ocupării locurilor de munca libere înregistrate la mun. Chişinău.
La fel, Asociaţia „MOTIVAŢIE” din Moldova a prezentat Proiectul ”Angajează abilitatea”, dedicat persoanelor cu nevoi speciale. Persoanele selectate vor beneficia de diverse activități prin care vor acumula informații relevante despre drepturile lor pe piața muncii, vor dobîndi cunoştinţe de redactare a unui CV și a unei scrisori de motivare, își vor îmbunătăți abilităţile de prezentare la un interviu de angajare etc. Agențiile pentru ocuparea forței de munca din zona de Centru a Republicii vor contribui la identificarea beneficiarilor proiectului.