COMUNICAT: Rezultatele Campaniei de informare consacrată Zilei Internaționale a Migranților, 16-26 decembrie 2016

În contextul consemnării la 18 decembrie a Zilei Internationale a Migranților, în perioada 16-26 decembrie 2016 Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în comun cu structurile sale teritoriale, cu suportul Proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, au organizat măsuri de informare a populației referitoare la provocările și riscurile legate de procesul migrațional.
 
Campania a avut drept scop informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca despre fenomenul migrației, oportunitățile de angajare în Republica Moldova, serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM), posibilitățile de angajare legală peste hotare, precum și despre riscurile migrației ilegale.
 
Principalul obiectiv al Campaniei de informare a fost de a sensibiliza populația asupra riscurilor migrației neregulate, prezentarea avantajelor migrației legale, precum și a posibilităților de angajare în țară.
 
ANOFM și cele 35 structuri teritoriale au organizat în comun cu partenerii circa 90 activități de informare (seminare informative, ședințe ale Clubului Muncii, mese rotunde, dezbateri, activități de recrutare) cu participarea a circa 1500 persoane, inclusiv șomeri și tineri din clasele absolvente din localitățile țării, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare în Republica Moldova și serviciile prestate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, posibilitățile de angajare legală peste hotare și riscurile migrației ilegale. Cinci AOFM (a raioanelor Cahul, Hîncești, Ungheni, Edineț și UTA Găgăuzia), în comun cu reprezentanții Proiectului MiDL, APL-urilor, alți parteneri din teritoriu, au organizat sesiuni de informare în 7 localități beneficiare ale Proiectului (s. Slobozia Mare și s. Crihana Veche din raionul Cahul, s. Ciuciuleni și com. Cărpineni  din raionul Hîncești, or. Ungheni, or. Edineț și s. Congaz din mun. Comrat).
 
Tot în cadrul Proiectului MiDL, 10 AOFM beneficiază de asistență în vederea îmbunătățirii și adaptării serviciilor de angajare la necesitățile persoanelor revenite de peste hotare. Pe parcursul acestui an, angajații acestor structuri au beneficiat de instruiri pentru prestarea serviciilor cu accent pe necesitățile muncitorilor migranți.
 
Conform datelor statistice ale ANOFM, pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2016, la AOFM au fost înregistrați cu statut de şomer şi au beneficiat de servicii de ocupare şi protecţie în caz de şomaj 2049 cetățeni ai Republicii Moldova reîntorși de peste hotare, dintre care 420 femei (20%).
 
Numărul de cetățeni ai Republicii Moldova reîntorși de peste hotare și înregistrați la AOFM cu statut de șomer în primele 9 luni ale anului 2016 este mai mare cu 128 persoane (sau cu 7%) față de aceeași perioadă a anului 2015.
Cei mai mulţi cetățeni ai Republicii Moldova reîntorși de peste hotare și înregistrați cu statut de șomer au revenit din Federația Rusă – 1698 persoane (83%), Italia – 126 persoane (6%), Ucraina – 30 persoane (1%).
 
În rezultatul serviciilor prestate de AOFM pe parcursul a nouă luni ale anului 2016 au fost plasați în câmpul muncii 752 șomeri din rândul migranților reveniți de peste hotare sau 37% din numărul total de șomeri înregistrați din categoria dată.