Comunicat informativ: Rezultatele Târgului locurilor de muncă în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” și Târgului on-line, ediția a XI-a, cu genericul „Locuri de muncă din industria prelucrătoare”, 01-05.02.2017

În perioada 01-05 februarie 2017, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forței de Munca în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău, a organizat tradiționalul Târg al locurilor de munca în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției nationale „Fabricat în Moldova”, care a avut drept scop sporirea transparenței pe piața muncii și a vizibilității serviciilor prestate.
 
La acest eveniment de cariera au venit cu o ofertă de peste 1000 locuri de munca vacante, 40 agenți economici din diferite domenii de activitate ale economiei naţionale.
Alături de angajatori, pe întreaga perioadă  a desfășurării Târgului, au participat și 6 instituții de învățământ profesional, zilnic câte 2 instituții de învățământ.
 
Peste 2100 persoane care au fost în căutarea unui loc de munca, au avut posibilitatea să se informeze de la angajatori despre cerințele înaintate candidaților pentru posturile de munca vacante, așteptările privind calificarea acestora, condițiile de munca etc. Concomitent, specialiștii prezenți în platou, au oferit informații și consultanță referitoare la serviciile prestate, inclusiv posibilitățile oferite șomerilor de a urma un curs de formare profesională. De asemenea, reprezentanții instituţiilor de învăţământ prezenți la târg au pus la dispoziţia solicitanţilor oferte privind instruirea profesională în diverse profesii/meserii.
 
Circa 540 persoane au negociat cu angajatorii direct la faţa locului ofertele de munca concrete. Conform datelor preliminare, circa 100 candidați au fost selectați pentru interviul de angajare de reprezentanții companiilor. Pentru posturile oferite de companiile participante la eveniment, vizitatorii au avut posibilitatea să depună CV-ul şi scrisoarea de intenţie.
 
Totodată, la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca a fost pusă și banca electronică de date a Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, cu un număr total de peste 7800 locuri de munca vacante, dintre care circa 3400 în mun. Chișinău. Vizitatorii interesați au avut posibilitatea să acceseze portalul locurilor de munca www.angajat.md și platforma electronică www.e-angajare.md prin intermediul a două posturi de auto-informare.
 
Partenerii Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca la desfășurarea Târgului, Cancelaria de Stat și Inspectoratul de Stat al Muncii, au venit cu un  suport informațional din domeniu. Cancelaria de Stat a promovat informația cu privire la cadrul legal de încadrare a cetățenilor în serviciul public și condițiile de bază pentru a candida la funcția publică, iar Inspectoratul de Stat al Muncii a oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul legislației muncii.
 
Tot în această perioadă, 01-05 februarie 2017, s-a desfășurat ediția a XI-a  a Târgului on-line al locurilor de munca sub genericul ”Locuri de munca din industria prelucrătoare”. La această ediție au participat peste 150 companii din 21 zone ale țării cu peste 2900 de locuri de munca vacante.
Timp de cinci zile, platforma www.e-angajare.md a fost disponibilă să ofere persoanelor interesate șansa să cunoască solicitările actuale ale angajatorilor, în special din industria prelucrătoare și să aplice pentru postul ales. Platforma a facilitat întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de munca și companiile angajatoare, oferind transparență procesului de recrutare și aducând ambelor părți implicate beneficiile comunicării directe.
Târgul on-line al locurilor de munca a avut circa 1200 de vizitatori, dintre care 900 vizitatori unici, inclusiv din România, Franța, Ucraina, Germania, Italia, Rusia, SUA, Polonia,   ș.a.
 
Opțiunea persoanelor care au aplicat pentru ofertele de munca direct de pe platforma www.e-angajare.md  a fost joburile de specialist IT, inginer, merchandiser, designer de mobilă, office-manager, electrician, cusător, etc.