Comunicat de presă: Ședința extinsă a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Astăzi,  22 martie  2017 a avut loc şedinţa extinsă a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM), la care au participat conducerea ANOFM, șefii direcțiilor și secțiilor din cadrul ANOFM și șefii agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca. Conform agendei au fost examinate două chestiuni cu privire la aprobarea Raportului de activitate al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Munca, pentru anul 2016 și Prognoza Pieței Muncii pentru anul 2017.
 
Raisa DOGARU, director ANOFM a făcut o prezentare a Raportului de activitate pentru anul 2016, unde a remarcat, că în principal, acesta este o retrospectivă a activității Agenţiei Naţionale desfăşurată în anul 2016 pentru realizarea misiunii, obiectivelor şi atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare. În şirul celor mai importante acțiuni ce au caracterizat perioada de referinţă, au fost evidențiate: creşterea numărului de locuri de munca vacante înregistrate; creșterea numărului de șomeri plasați în câmpul muncii; creșterea numărului de șomeri antrenați la lucrări publice; elaborarea și aprobarea Programului de dezvoltare strategică pe anii 2017-2019; crearea și pilotarea a 10 puncte de contact pentru migranții reîntorși de peste hotare în 10 agenții pilot: Chișinău, Bălți, Cahul, Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni și UTAG; crearea a 3 centre de ghidare în carieră în cadrul a 3 agenții teritoriale ale ANOFM (Chișinău, Soroca și Cahul). S-au evidențiat și un șir de acorduri de colaborare încheiate în domeniul ocupării forței de munca, cât și desfășurarea mai multor campanii de informare.
 
 Analizând Raportul anual de activitate al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pentru anul 2016, membrii Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale au subliniat că activitatea a fost axată pe realizarea Planului de acţiuni pentru anul 2016 și Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2014-2016, având ca obiectiv strategic sporirea gradului de ocupare a populaţiei şi diminuarea ratei şomajului.
 
Rezultatele obţinute de către Agenţia Naţională şi structurile sale teritoriale în perioada de referință confirmă tendinţe de creştere a majorităţii indicatorilor atât în comparaţie cu anul 2015 cât și față de cei planificați,  ceea ce rezultă că în mare parte s-au atins scopurile și sarcinile trasate. Cu această ocazie, dna director a ținut să mulțumească tuturor agențiilor teritoriale pentru efortul depus la îndeplinirea indicatorilor naționali.
 
A doua chestiune examinată în cadrul ședinței, cu privire la  Prognoza  Pieţei Muncii  pentru anul  2017 şi Barometrul profesiilor pentru anul 2017 a fost prezentată de către Ștefan Calancea, director adjunct al ANOFM. Dumnealui a menţionat că, în scopul evaluării tendinţelor pe piaţa muncii, precum şi a schimbărilor care au loc în structura forţei de munca Agenţia Naţională pentru ocuparea Forței de Munca au fost elaborate Prognoza pieţei muncii şi Barometrul profesiilor pentru anul 2017, inclusiv pe compartimentul noi „Competențe”.
 
Așadar, în scopul elaborării Prognozei pieţei muncii pentru anul 2017 au fost supuși chestionării 3287 agenți economici din 3320 selectați aleatoriu din toate ramurile economiei. În funcție de forma de proprietate, numărul angajatorilor din sectorul privat a constituit 60% din totalul angajatorilor chestionați, iar angajatorii din sectorul public, respectiv, 35% și cei cu altă formă de proprietate – 5 %, din totalul de 14836 agenţi economici cu un număr de angajaţi mai mare de 5 persoane conform listei prezentate de Biroul Naţional de Statistică.
 
Pentru prima dată, anul curent, agenţii economici selectaţi au remarcat deficitul de competenţele care sunt un obstacol pentru sporirea productivităţii întreprinderilor şi a competitivităţii forţei de munca pe piaţa muncii din Republica Moldova.
 
Chestionarul cu privire la competenţe cuprinde 9 întrebări care au reflectat situația în ultimele 12 luni şi au identificat nivelul de insuficienţă a competenţilor la angajaţii companiilor chestionate.
 
Membrii Consiliului de administrație au subliniat faptul că rezultatele prezentate în Prognoză pot servi ca sursă importantă de informare  pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi şomeri, pentru agenţi economici cu diferită formă de proprietate, agenţii de ocupare, organizaţii care oferă servicii de consultanţă, mediere şi formare profesională.
 
În urma dezbaterilor membrii Consiliului de administraţie au aprobat Raportul de activitate al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Munca, pentru anul 2016 și Prognoza Pieței Muncii pentru anul 2017.