Comunicat informativ: „Eu vreau și pot” – o campanie ce promovează angajarea tinerilor cu nevoi speciale
Astăzi, la data de 30.03.2017 a fost lansată, printr-o conferință de presă, campania națională de promovare a angajării tinerilor cu nevoi speciale „Eu vreau și pot”, inițiată de AO „Centrul Media pentru Tineri”, în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), cu susținerea IM Swedish Development Partner.
Campania națională de sensibilizare și informare „Eu vreau și pot” are scopul de a promova angajarea în câmpul muncii a tinerilor cu nevoi speciale. Campania își propune să informeze și să încurajeze angajatorii prin prezentarea istoriilor de succes ale tinerilor angajați în câmpul muncii.
În cadrul evenimentului Maricica Răileanu,reprezentantul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a susținut un discurs privind angajarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități și serviciile oferite de ANOFM acestor categorii de persoane.
În continuare au fost expuse istoriile de succes ale unor persoane cu dizabilități privind angajarea lor în câmpul muncii, pe de o parte, și bunele practici ale angajatorilor în procesul de angajare a acestor persoane, pe de altă parte.
Vladimir Andreev, un tânăr cu dizabilități, a povestit despre istoria sa de succes privind angajarea în calitate de office manager la o companie. A vorbit despre dificultățile apărute în procesul de căutare a unui loc de munca: ”Angajatorii se uitau la aspectul meu fizic, la dizabilitate și nu la capacitățile pe care le posed. Am bătut la mai multe uși pentru a fi angajat, inclusiv la ANOFM. Acolo m-au încurajat să studiez și să obțin o diplomă de studii superioare. Acum sunt în prag de absolvire a universității. Cu toate acestea, am reușit să le demonstrez că sunt persoana potrivită și că pot să-mi îndeplinesc în totalitate sarcinile. Nu a fost ușor să-i conving, dar efortul pe care l-am depus își are astăzi rezultate și cu asta mă mândresc. Nu este suficient să cerem un job, dar trebuie sa facem eforturi, trebuie să demonstrăm că avem abilități pentru funcțiile dorite”.
„Reprezint cele 30 de organizații care sunt membre ale Alianței și care promovează angajarea tinerilor cu nevoi speciale. În țară sunt aproximativ 186 de mii de persoane cu nevoi speciale și o parte dintre ele au nevoie de angajare. Încadrarea în câmpul muncii schimbă calitatea vieții. Persoanele devin active și nu așteaptă suport din partea familiei sau a statului. Angajarea sporește independența persoanelor cu nevoi speciale și le poziționează ca oameni care contribuie la dezvoltarea societății. Angajarea poate combate fenomenul de discriminare și reprezintă un pas mare pentru sporirea incluziunii”, Galina Climov, secretar Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.
„Avem o practică bună în angajare. În fiecare an numărul acestor persoane crește. Noi nu avem bariere și nu discriminăm. Când devin angajați, la început, persoanele cu nevoi speciale sunt susținute, apoi ei arată motivație și rămân să muncească la noi. Activăm de peste 33 de ani și avem peste 400 de angajați. La început angajam câte 2-3 persoane cu nevoi speciale, iar în prezent avem 35 de angajați, oameni cu dizabilități”, Elena Șoimaru, șefă Secția Resurse Umane, Compania ARTIZANA.
„Noi, cei de la Asociația MOTIVAȚIE suntem primii care am început să implementăm programul de „angajare asistată”. Am demonstrat că acest proces poate funcționa și în Republica Moldova, el fiind adus de peste hotare. De 4 ani de zile avem istorii de succes frumoase ale tinerilor care s-au angajat. Am înțeles că angajarea depinde foarte mult de tineri, care vin cu inițiativă și de familiile lor, care investesc în educație și dezvoltare. Cazurile sunt diferite. Uneori tinerii nu sunt pregătiți de munca, ei își doresc să muncească, dar nu au abilități. Programul pe care îl pilotăm oferă suport la mai multe etape și se ține cont de capacitatea angajatorului și de abilitățile angajatului”, Ludmila Iachim, manager de proiect la Asociația MOTIVAȚIE din Moldova.
La eveniment au fost prezentate secvențe din materialele video din cadrul Galei Remarcabilității, 2016 – activitate susținută de MMPSF.
Centrul Media pentru Tineri a fost creat în 2003, implementînd pe parcurs zeci de proiecte care au promovat dreptul copiilor și tinerilor la libera exprimare, opinie, participare, dreptul la un mod de viață sănătos. Centrul Media este un centru resursă pentru tinerii jurnalisti. Organizația promovează accesului liber al tinerilor la informaţie utilă şi potrivită vîrstei pentru ai pregăti să abordeze responsabil propriile vieţi şi să se afirme drept persoane cu spirit civic şi demnitate.
ANOFM informează că pe parcursul perioadei 01.01.2017-30.03.2017, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost înregistrate cu statut de şomer 175 persoane cu dizabilităţi, din care 40 tineri cu nevoi speciale cu vârsta cuprinsa intre 16-29 ani. Totodata, au fost susţinute la plasarea în câmpul muncii 65 persoane cu dizabilităţi, din care 7 tineri cu nevoie speciale.
În scopul facilitării integrării pe piaţa muncii, au urmat cursuri de formare profesională gratuite 10 persoane cu dizabilităţi.
După absolvirea cursurilor au fost plasate în cîmpul muncii alte 8 de persoane cu dizabilități înmatriculate în anul precedent.
Pe parcursul anului 2016, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost înregistrate cu statut de şomer cca 800 persoane cu dizabilităţi. Odată cu implementarea Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, mai multe persoane cu dizabilităţi cointeresate să ocupe un loc de munca au apelat la AOFM.
În această perioadă au fost susţinute la plasarea în cîmpul muncii 342 persoane cu dizabilităţi (44,2% din nr. persoanelor cu dizabilităţi înregistrate). Comparativ cu rezultatele anului 2015 în perioada de referință au fost plasate în câmpul muncii cu 42 persoane cu dizabilități mai mult.