Comunicat informativ: Rezultatele Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, desfăşurat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor, la 24 mai 2017

La data de 24 mai 2017, la Chişinău, în incinta  Radisson Blu Leogrand Hotel, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, s-a desfăşurat a VII-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău a organizat Târgul locurilor de munca pentru Tineret.
 
48 angajatori din diverse ramuri de activitate au pus la dispoziția solicitanților peste peste 1700 oferte de munca vacante din diverse domenii de activitate:  specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori) și telecomunicații, contabili, medici, ingineri, manageri, asamblori, agenţi vânzări, cusători, bucătari etc.
 
16 instituţii de învăţământ profesional tehnic și 4 centre de ghidare în carieră din cadrul universităților au prezentat vizitatorilor ofertele educaționale.  Deşi evenimentul a fost dedicat îndeosebi tinerilor, acesta a atras circa 1200 persoane de toate vârstele, interesate să-şi găsească un job, precum și să se informeze despre oportunitățile oferite de instituțiile de învățământ de diferite nivele.
 
Cancelaria de Stat a promovat informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar Inspectoratul de Stat al Muncii a oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.
Instituțiile și organizațiile neguvernamentale, inclusiv pentru tineret, au oferit informații privind asistența la integrarea persoanelor cu dizabilități, ofertele de antreprenoriat, oportunitățile de dezvoltare profesională prin intermediul a diverse stagii de practică și voluntariat, etc.
Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri  (CEDA), a organizat masa rotundă „Oportunități de colaborare pentru ghidarea în carieră a tinerilor din mun. Chișinău”. Participanţii mesei rotunde - reprezentanți ai instituțiilor educaționale, ONG-urilor, agenților economici, ANOFM, AOFM Chișinău, DGITS, Ministerului Educației, Ministerului Muncii și Protecției Sociale au semnat „Declarația de Intenție pentru crearea parteneriatelor în vederea ghidării în carieră a tinerilor din mun. Chișinău”.
 
Peste 940 de persoane au discutat direct cu angajatorii solicitând informaţii despre locurile de munca vacante, din ei, mai mult de 148 candidați au fost selectați de pentru un eventual interviu de angajare.
 
Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca au avut acces la baza de date a Agenției Nationale, care a cuprins informația despre circa 10500 locuri de munca vacante de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv circa 3800 din municipiul Chișinău.
Persoanele care au vizitat evenimentul, au beneficiat de consultanță acordată de specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, fiind informați despre serviciile și măsurile implementate pe piața muncii, locurile de munca vacante și condițiile de ocupare a acestora.
Prin intermediul posturilor de auto-informare vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea de a accesa portalurile locurilor de munca www.angajat.md  și www.e-angajare.md  pentru a avea posibilitatea de a-si alege de sine stătător un loc de munca vacant și aplica direct pentru acesta.
 
Pe parcursul lunilor mai – iunie, majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca organizează Tîrguri ale locurilor de munca pentru tineret.
 
Partenerii Forului meseriilor/profesiilor și Târgului locurilor de munca pentru Tineret au fost: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova.
Parteneri media: Diez.info, Civic.md, Zugo.md, Unica.md, Realitatea.md, Carieramea.com, Allevents.in, RTR.md, News.yam.md, Ipt.md, Youth.md, Independent.md, Stirilocale.md.