Comunicat privind participarea la masa rotundă ”Pentru o muncă decentă: venit echitabil, siguranță la locul de muncă, protecție socială”

În contextual Zilei Internationale a Muncii Decente, marcată anual la 7 octombrie, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat și desfășurat o masă rotundă cu genericul ”Pentru o munca decentă: venit echitabil, siguranță la locul de munca, protecție socială”. La eveniment au participat Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, Oleg Budza, președintele CNSM, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Nationale a Patronatului din Republica Moldova, Ala Lipciu, coordonatoare națională a Organizației Internationale a Muncii, Raisa Dogaru, director al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM),  Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului.

În prezentarea sa, Raisa Dogaru, director ANOFM a remarcat că activitatea Agenției contribuie la promovarea muncii decente. Serviciile prestate de ANOFM vin să informeze cetățenii ca aceștia să se integreze mai ușor pe piața muncii. Printre succesele semnificative din ultimii ani în lucrul cu clienții menționăm: crearea Centrului de Informare despre Piața Muncii, a Centrului de Apel, organizarea târgurilor locurilor de munca și târgurilor on-line, care sunt o metodă modernă și eficientă pentru cei care sunt în căutarea unui post de munca, stabilirea parteneriatelor strategice, efectuarea Prognozei Pieței Muncii și a Barometrului Profesiilor, dezvoltarea canalelor de comunicare cu clienții și cu angajații din structură și organizarea activităților de profilare a şomerilor, fiind o practică pozitivă implementată de majoritatea serviciilor moderne de ocupare. Activitățile structurilor Agenției Nationale nu se opresc aici, vom continua să promovăm o politică eficientă de ocupare, vom veni cu pași concreți pentru a susține cetățenii în integrarea lor pe piața forței de munca.

Masa rotundă a oferit o platformă largă de discuții, asigurând un proces inclusiv și transparent referitor la protejarea drepturilor la locul de munca, încurajarea oportunităților de munca decentă, îmbunătățirea protecției sociale și consolidarea dialogului social.