Munca decentă pentru tineri, premisă a progresului economic, social

La data de 14 decembrie 2017, dna Raisa Dogaru, directorul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca a participat la Forumul VI organizat de către Comisia de Tineret a Confederației Nationale a Sindicatelor din Moldova, în sediul Institutului Muncii al CNSM, la care au luat parte Oleg Budza, președintele CNSM, Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM, Ala Lipciu, reprezentant al Organizației Internationale a Muncii în Moldova, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Nationale a Patronatului din Republica Moldova, precum și aproape 70 de tineri sindicaliști din țară.
 
În cadrul Formului a fost organizat un panel de discuții cu tema  „Munca decentă pentru tineri. Ocuparea tinerilor pe piața muncii. Drepturile tinerilor în raporturile de munca”, în cadrul căruia Olga Gagauz, vicedirectorul INCE al AȘM, doctor  habilitat, a prezentat un raport privind situația tinerilor pe piața muncii, iar Raisa Dogaru, directorul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, i-a informat pe cei prezenți privind promovarea angajării tinerilor pe piața muncii. De asemenea, Ana Îndoitu, președinte al INVENTO, a vorbit despre programe și proiecte pentru un viitor sustenabil tinerilor din țară. Eugen Covrig, șef al departamentului juridic al CNSM, a explicat cum poate fi asigurată protecția drepturilor tinerilor în raporturile de munca.
 
Tinerii sindicaliști din Republica Moldova, care au participat la Forumul VI, au adoptat o rezoluție, prin intermediul căreia s-au adresat autorităților publice, partenerilor sociali de a identifica soluții și a întreprinde măsuri privind ameliorarea situației tinerilor pe piața muncii a RM.
 
Amintim ca la 20 ianuarie 2011 a fost semnat  Acordul de colaborare între Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) și prevede realizarea în comun a unui șir de acțiuni în domeniul ocupării forței de munca.