Comunicat: Campania de informare consacrată Zilei Internaționale a Migranților, 18-22 decembrie 2017

În contextul consemnării la 18 decembrie a Zilei Internationale a Migranților, în perioada 18-22 decembrie 2017 Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în comun cu structurile sale teritoriale vor organiza o Campanie de informare în acest sens.
 
Campania are drept scop informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca despre fenomenul migraţiei, oportunităţile de angajare în Republica Moldova, serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM), posibilităţile de angajare legală peste hotare, precum şi despre riscurile migraţiei ilegale.
 
Principalul obiectiv al Campaniei de informare este sensibilizarea populației asupra riscurilor migrației neregulate, prezentarea avantajelor migrației legale, precum și a posibilităților de angajare în țară. Totodată, Campania de informare urmăreşte schimbarea atitudinilor publicului ţintă în legătură cu percepţia pe care acesta o are asupra instituţiei, precum şi consolidarea vizibilităţii ANOFM ca instituţie prestatoare de servicii gratuite pe piaţa muncii, inclusiv persoanelor migranţilor.
 
ANOFM și structurile sale teritoriale vor organiza în comun cu partenerii seminare informative cu participarea inclusiv a tinerilor claselor absolvente din localitățile țării, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare în Republica Moldova și serviciile prestate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, posibilitățile de angajare legală peste hotare și riscurile migrației ilegale. La fel, vor organiza dezbateri, mese rotunde cu participarea partenerilor AOFM, migranților, tinerilor claselor absolvente, actorilor interesaţi, ONG-urilor din domeniu etc.
 
Pe parcursul a 11 luni ale anului 2017, 1829 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare au fost înregistrați cu statut de șomer. În rezultatul serviciilor prestate de AOFM în perioada de referință au fost angajate 795 de persoane revenite de peste hotare.
 
Precizăm, că în anul 2000 Organizația Națiunilor Unite a desemnat data de 18 decembrie ca Zi Internațională a Migranților, ca urmare a adoptării la 18 decembrie 1990 a Convenției privind protecția drepturilor tuturor lucrătorilor migranți și a membrilor familiilor acestora.
 
Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.