65 de șomeri au fost instruiți în cadrul Programului pilot de formare profesională la locul de muncă

65 de şomeri au fost instruiți la locul de munca, dintre care 26 în funcția de bucătar şi 39 de cusător. În rezultat, 61 dintre ei au fost plasați în câmpul muncii. Acestea sunt rezultatele Programului pilot de formare profesională la locul de munca a şomerilor, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), prezentate astăzi, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de totalizare.
 
Programul pilot de instruire la locul de munca este adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe cei dezavantajați și are are drept scop reintegrarea pe piața muncii, a persoanelor aflate în șomaj, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de munca, cât și crearea locurilor de munca decente.
 
În debutul conferinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că ocuparea forței de munca este o prioritate pe Agenda ministerului, în contextul în care în ultima perioadă se atestă o discrepanță la nivel national, între cerere și ofertă și toți mai mulți șomeri, îndeosebi tineri, sunt înregistrați la ANOFM.
 
„Ne bucurăm să prezentăm astăzi aceste rezultate pozitive și ne dorim o continuare a acestui Program la fel de eficientă. În acest sens, odată cu aprobarea noii Legi cu privire la promovarea ocupării forței de munca, vom continua această acțiune și totodată, vom veni cu alte măsuri active de angajare în câmpul muncii atît a tinerilor, șomerilor cât și a persoanelor cu dizabilități”, a menționat ministrul.
 
Astfel, în scopul implementării Programului pilot au fost selectate 7 agenţii teritoriale pentru ocuparea forţei de munca (AOFM), şi anume: Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca, Donduşeni, Râșcani, Hâncești. Având la bază tendinţele înregistrate cu privire la oferta şi deficitul angajatorilor de forţă de munca în ultimii 5 ani, s-au selectat pentru procesul de pilotare 2 profesii, şi anume: cusător (industria uşoară) şi bucătar. Din numărul total de 65 de şomeri antrenaţi la cursurile de formare profesională la locul de munca, 52 sunt femei, iar din totalul beneficiarilor incluși în programul pilot, 20 șomeri sunt domiciliați în mediul rural.
 
„Peste un sfert din tinerii din Moldova, conform unui studiu al OIM, nu sunt angajați și nu urmează nicio o formă de învățămînt, iată de ce, aceștia își pot pierde ușor capitalul uman acumulat în timpul școlii cu consecințe negative cît pentru ei atît și pentru societate. Această măsură vine ca o soluție care permite integrarea acestora pe piața muncii, or, aceasta se înscrie în unul din Obiectivele Globale - să promovăm creșterea unei economii incluzive și de durată, ocuparea forței de munca și munca decentă pentru toți, direcții la care proiectul OIM contribuie, prin diverse acțiuni adresate promovării ocupării și dinamizării tranziției de la școală la primul loc de munca”, a declarat coordonatorul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” OIM, Violeta Vrabie.
 
Programul de formare profesională a fost realizat de către școală și angajator, conform standardelor ocupaționale, cuprinzând 10-15% teorie și 85-90% activitate practică. În finalul procesului de instruire, beneficiarii au primit un certificat de calificare și au fost angajați în cadrul agentului economic la care a fost instruiți.
 
„Este o formă proactivă de adaptare în termen cât mai scurt la exigenţele locului de munca și reintegrare profesională pentru anumite categorii de şomeri dezavantajați, cu nivel scăzut de educaţie, fără calificări profesionale. Este un proiect de succes care necesită continuare prin oportunitatea care o oferă tinerilor de a urma un curs de instruire și ulterior de a obține o profesie și facilitarea încadrării în câmpul muncii”, a declarat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.
 
În acest context, în cadrul evenimentului, pe lângă rezultatele implementării Programului, au fost evidențiate problemele, dificultățile întâlnite în procesul de pilotare și au fost înaintate propuneri de îmbunătățire a acestuia. Totodată, câțiva din beneficiarii Programului au vorbit despre istoriile lor de succes și oportunitatea oferită de Programul de formare profesională la locul de munca, de a obține o profesie și de a fi angajat în câmpul muncii.
 
Menționăm că, Acordul de grant pentru realizarea Programului, a fost semnat între ANOFM şi Organizaţia Internaţională a Muncii la 14 iulie 2017. Formarea la locul de munca este una dintre acțiunile planificate în cadrul proiectului noii Legi privind promovarea ocupării forței de munca și al Strategiei Nationale de Ocupare a Forței de Munca pentru perioada 2017- 2021.
 
Conform datelor ANOFM, în perioada ianuarie-martie 2018, au fost înregistrați circa 10456 șomeri, dintre care plasați în câmpul muncii 3515 persoane.