OIM contribuie la implementarea cu succes a Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj

Experții Organizației Internationale a Muncii (OIM) se află într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 20 - 23 august 2018, pentru a elabora un plan strategic de modernizare a Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM). Reformarea instituției se impune în contextul implementării Legii nr. 105 din 14.06.2018 cu privire la promovarea ocupării forței de munca și asigurare de șomaj, care va intra în vigoare în luna februarie 2019.
 
Legea dezvoltată cu asistența tehnică a OIM introduce o serie de noutăți în procesul de implementare a politicilor de ocupare a forței de munca și prevede mai multe servicii și măsuri active de îmbunătățire a situației de pe piața muncii din Republica Moldova, cum ar fi ghidarea în carieră, prestarea serviciilor de reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilități, introducerea instruirii la locul de munca în cadrul unității, stagii profesionale pentru persoanele fără experiență profesională, acordarea de subvenții angajatorilor care creează locuri de munca sau angajează șomeri din grupurile care necesită suport suplimentar pe piața muncii. Implementarea noilor prevederi impune cerințe și așteptări suplimentare privind capacitățile ANOFM de a dezvolta și furniza servicii și programe adecvate grupurilor țintă din diferite zone ale țării. Asistența OIM va ajuta ANOFM să fie reorganizată pentru a putea răspunde cât mai eficient la necesitățile pieței muncii.
 
Pe lângă elaborarea unui plan strategic de modernizare pe termen lung a ANOFM, experții OIM vor avea un șir de întrevederi cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ANOFM și le va oferi un set de recomandări cu privire la acțiunile prioritare necesare pentru implementarea Legii cu privire la promovarea ocupării forței de munca și asigurare de șomaj, administrarea programelor active pe piața muncii, precum și cu privire la mecanismul de monitorizare și evaluare a impactului masurilor active, dar  și cu privire la elaborarea și implementarea proiectelor de inițiativă locală.
 
Pe lângă expertiza tehnică din partea expertului OIM, reprezentanții MSMPS și ANOFM vor beneficia în continuare din partea OIM de instruire și ghidare pentru implementarea cu succes a Legii cu privire la promovarea ocupării forței de munca și asigurare de șomaj. Toate aceste acțiuni sunt menite să contribuie la apariția mai multor oportunități pentru moldovenii care vor să-și găsească un loc de munca decent acasă.