ANOFM a participat la masa rotundă „Crearea platformei de dialog permanent în domeniul ghidării în carieră”, în contextul celei de-a II-a ediție a Forumului vocațional „O carieră de succes acasă”, în Soroca

În perioada 26-27 octombrie 2018 se desfășoară cea de-a II-a ediție a Forumului vocațional „O carieră de succes acasă”, în orașul Soroca.
 
În cadrul evenimentului se vor desfășura discuții despre profesii, despre oportunitățile oferite de către Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic și despre ghidarea tinerilor în construirea carierei.
 
Sunt invitați tineri și adulți – elevi, părinți, profesori, antreprenori, angajatori sau oameni în căutarea unui loc de munca.
 
Astăzi, 26 octombrie, se desfășoară masa rotundă „Crearea platformei de dialog permanent în domeniul ghidării în carieră”, care are loc la Filiala Camerei de Industrie și Comerț din orașul Soroca.
 
Alături de vicepreședintele Consiliului Raional, Vladimir Nicuţa, reprezentații Primăriei, Direcției de Învățământ, Agenția pentru ocuparea forței de munca a r. Soroca, Centrului pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri(CEDA), Incubatorului de Afaceri, CTAS Soroca, Centrul de resurse pentru tineret „Dacia”, antreprenori și instituțiile de învățământ din regiunea Nord, la eveniment participă și directorul Agenției Nationale pentru ocuparea Forței de Munca (ANOFM), dna Raisa Dogaru. În deschide dna Rasia Dogaru a menționat că viitorul țării sunt tinerii, de aceea sporirea nivelului de ocupare formală în câmpul muncii a acestora este o prioritate. „Ocuparea unui loc de munca depinde de profesionalismul persoanei şi nu în ultimul rând de alegerea corectă a profesiei. De aceea, acțiunile noastre în comun cu partenerii se concentrează pe ghidarea corectă în carieră, pentru ca tinerii să își identifice profesia potrivită, ca mai apoi să se încadreze cu ușurință în câmpul muncii”. Totodată, directorul ANOFM a menționat prevederile noii Legi nr. 105 cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomaj, care vine cu un șir de noi măsuri active pe piața muncii, preluată din practica internațională. În acest context, dna Dogaru a invitat agenții economici, instituțiile de învățămînt, partenerii să colaboreze împreună întru implementarea noilor măsuri, sporind astfel calitatea serviciilor prestate și diversificarea acțiunilor de ocupare a forței de munca.
 
Șeful AOFM Soroca, dna Marina Mînăscurtă a făcut o prezentare a realizărilor agenției în domeniul ghidării în carieră și crearea parteneriatelor privind susținerea tinerilor la încadrarea în cîmpul muncii, „Focus 3” proiect implementat de Centrul de resurse pentru tineret „Dacia” în colaborare cu AOFM Soroca. La fel, au invitat participanții la diversificarea și crearea noilor parteneriatelor pe piața forței de munca.
 
Menționăm că în primele 9 luni ale anului 2018 Centru de Ghidare în carieră (CGC) Soroca a organizat în total 55 activități de orientare profesională și ghidare în carieră, unde au participat 1378 persoane. 184 (60% femei) au fost testați prin intermediul Platformei CCP.
 
Mîine, 27 octombrie, începînd cu ora 09:30, în incinta Colegiului „Mihai Eminescu” din Soroca (str. Ion Creangă 19), va avea loc Forumul vocațional „O carieră de succes acasă”. Sunt așteptați toți doritorii. 
 
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră, faza a II-a” (REVOCC II) finanțat de către Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în partereriat cu Camera de Comerț și Industrie, Centrul Media pentru Tineri și Agența Națională de Ocupare a Forței de Munca.