Mesaj de felicitare: 18 februarie 2019 – 28 de ani de la crearea Serviciului public de ocupare a forței de muncă din Republica Moldova

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) la 18 februarie 2019 aniversează 28 de ani de activitate, pe parcursul cărora s-a dezvoltat pentru a se adapta necesităților mereu în schimbare ale pieței muncii.
 
În cei 28 de ani de activitate ai ANOFM, piața muncii din Republica Moldova a trecut prin mai multe schimbări. În toată această perioadă Serviciul de Stat de Ocupare a Forței din Republica Moldova, cu cele 35 de subdiviziuni teritoriale ale sale a parcurs diferite etape de transformare și dezvoltare, acumulând o bogată experiență, inclusiv bazată pe modelele de succes ale instituțiilor similare din statele Uniunii Europene.
 
Din data 10.10.2018 conform Hotărârii nr. 990 ANOFM  a fost reorganizată în scopul îmbunătățirii capacității de implementare a Legii nr. 105 cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomajcare a intrat în vigoare începând cu data de 10.02.2019, și vine cu un șir de noi măsuri active pe piața muncii.
 
Astăzi, putem spune că ANOFM a devenit un instrument profesionist, utilizat cu încredere atât de persoanele care caută un loc de munca, cât și de angajatori. Oferirea serviciilor de calitate clienților, diminuarea șomajului și sporirea numărului de persoane angajate, precum și dezvoltarea parteneriatelor de lungă durată pe piața muncii sunt liniile directoare urmărite în activitatea zilnică desfășurată de ANOFM și subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de munca.
 
În toți acești ani ANOFM împreună cu subdiviziunile sale teritoriale și partenerii a cunoscut succese în activitatea sa, acordând sprijin populației la încadrarea în câmpul muncii, precum și protecție în caz de șomaj, diversificând canalele de comunicare cu clienții săi, considerând un succes fiecare persoană ajutată la integrarea pe piața muncii.
 
Totodată nu am fi cunoscut progresul dacă n-am fi abordat și provocările ce stau în fața Serviciului de Stat de Ocupare a Forței de Munca din Republica Moldova care responsabilizează mult ANOFM și subdiviziunile sale teritoriale: dezechilibre pe piața muncii în aspect de mediu rural și urban; insuficiența informării tinerilor despre piața muncii; dificultăți la angajate a persoanelor din unele grupuri vulnerabile; calitatea redusă a forței de munca (cca 60% nu au o profesie/meserie).
 
Cu prilejul aniversării a 28 ani de la crearea Serviciului public de ocupare din Republica Moldova, aducem mulțumiri și felicitări înaintașilor Serviciului, care au stat la baza creării și au pus o temelie solidă a serviciului de ocupare, celor care au inițiat o munca deloc ușoară în acest domeniu.  Sincere mulțumiri, respect și apreciere din partea conducerii Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, tuturor funcționarilor publici angajați în sistemul nostru, pentru munca depusă zi de zi în ajutorul cetățenilor aflați în căutarea unui loc de munca și angajatorilor. Mulțumim partenerilor noștri naționali și internaționali cu care conlucrăm pentru a îmbunătăți strategiile, politicile de ocupare și situația pe piața forței de munca.
 
Așa cum am demonstrat de-a lungul anilor, cu respect și recunoștință pentru toți angajatorii, colaboratorii, partenerii, vă asigurăm în continuare întreaga noastră disponibilitate și vă mulțumim pentru încrederea acordată.
 
Cu deosebită considerație,
Raisa DOGARU,
Director interimar ANOFM