Oficiul Organizației Internaționale a Muncii în Moldova și Agenția Națională pentru Ocupare a Forței de Muncă au fost gazda unei vizite a Asociației Studenților pentru Relații Internaționale din Olanda

Oficiul Organizației Internationale a Muncii în Moldova (ILO)  și Agenția Națională pentru Ocupare a Forței de Munca au fost vizitate astăzi, 15 aprilie, de 25 membri ai Asociației Studenților pentru Relații Internationale (ASRE) din Groningen, Olanda.  
 
Dorința de a cunoaște mai bine Moldova, cultura, situația economica și sociala a motivat studenții internaționali să viziteze țara pentru  o mai bună percepere a acestea din interior. Profitând de ocazia, și în virtutea profilului pe care îl are, ASRE a vizitat Oficiul Coordonatorului Național ILO pentru un schimb de opinii și o mai bună înțelegere a felului în care o organizație de talie internațională, cum este ILO, operează la nivel de țară.
 
Dna Ala Lipciu, Coordonator National și dna Violeta Vrabie, Coordonator Proiect ILO au informat echipa de studenți despre ocazia frumoasă de a avea întâlnire în anul centenar al ILO. ILO a fost instituită în 1919, acum o suta ani pentru a promova justiția socială și interesele lucrătorilor. În Moldova ILO implementează un șir de proiecte tehnice care au drept scop o mai bună ocupare a tinerilor, consolidarea capacitaților instituțiilor responsabile de ocupare și piața muncii, dialogul social,  protecția lucrătorilor și promovarea grupurilor vulnerabile. Tinerii olandezi au aflat despre noile politici de ocupare, provocările cu care Moldovenii se confrunta pe piața muncii și acțiunile întreprinse în comun cu guvernul și parteneri sociali  pentru depășirea lor.
 
Dna Raisa Dogaru, director ANOFM, a împărtășit experiența instituției, în calitate de beneficiar direct al asistenței ILO. „Această asistență,  susține procesul de modernizare a ANOFM care își propune  să ofere servicii și programe active de ocupare diversificate, dinamice și inovative pentru a răspunde necesitaților atât a persoanelor în căutarea unui loc de munca cât și a angajatorilor. Agenția își propune să performeze în mandatul sau de mediere, angajare și formare de calificări, urmare unei mai bune conexiuni între lucrători și angajați”, a menționat dna director.
 
Studenții olandezi s-au arătat foarte interesați de acțiunile de mai sus, fapt demonstrat de zecile de întrebări adresate pentru a înțelege mai bine aspecte tehnice legate de acestea.