ANOFM a participat la evenimentul online „Promovarea antreprenoriatului tinerilor în Moldova”, în cadrul Programului EU4Youth Faza III

Astăzi, angajații aparatului central și subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au participat la evenimentul online „Promovarea antreprenoriatului tinerilor în Moldova”, cofinanțat în numele Uniunii Europene EU4Youth Faza III Programul de angajare a tinerilor și antreprenoriat.

Evenimentul își propune să demonstreze modul în care Cadrul de competențe pentru antreprenoriat EntreComp: poate fi adaptat pentru a îndeplini cerințele naționale, cu accent pe adaptarea acestuia la nevoile tinerilor din Moldova. Au fost prezentate exemple specifice ale acestei adaptări - instrumente EntreComp4Youth: Cadrul de competențe antreprenoriale pentru tineret și instrumentul de autoevaluare EntreGram4Youth. Aceste instrumente le permit tinerilor să-și evalueze abilitățile antreprenoriale, oferind un instrument crucial de conștientizare de sine pentru cei care se gândesc să înceapă o afacere sau să urmeze studii ulterioare. Prin identificarea celor mai puternice trăsături antreprenoriale ale acestora, participanții își pot direcționa strategic cariera și căile educaționale.

În cadrul evenimentului a fost explorat potențialul de implementare a instrumentelor similare în Moldova, discutând atât oportunități, cât și posibilități.

 Obiectivele evenimentului enumeră:  

  • Implicarea participanților să adopte și să utilizeze instrumentele și metodologiile EntreComp4Youth pentru a îmbunătăți antreprenoriatul tinerilor.
  • Implementarea instrumentelor EntreComp4Youth
  • Discuții privind strategiile pentru a încorpora Cadrul de competențe antreprenoriale pentru tineret și instrumentul EntreGram4Youth în programele educaționale, cadrele legale și inițiativele de afaceri.
  • Prezentarea validării guvernamentale a abilităților dobândite prin învățarea non-formală, punând accent pe recunoașterea competențelor în afara educației tradiționale.

 La eveniment au participat oficiali guvernamentali, entități educaționale, ONG-uri și asociații de afaceri.

Programul EU4Youth Faza III de angajare tineret și antreprenoriat, finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei, este executat de Agenția Centrală de Management al Proiectelor (CPVA) în țările Parteneriatului Estic. Acestea includ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Programul se va desfășura până la sfârșitul mijlocului anului 2025 și își propune să ofere asistență tehnică organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale pentru a combate șomajul în rândul tinerilor și a spori capacitatea de angajare.