Guvernul Germaniei sprijină încadrarea tinerilor în câmpul muncii

Măsurile de sprijinire a tinerilor și tinerelor care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici în sistemul educațional (NEET) pentru a găsi locuri de muncă bune în Republica Moldova, au fost discutate la data de 27 iunie, în cadrul Conferinței ''Facilitarea tranziției tinerilor NEET către un loc de muncă”, desfășurate în cadrul proiectului „Promovarea angajării tineretului în Republica Moldova”, comanditat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ.

Conferința a reunit oficiali din cadrul ministerelor, membri ai societății civile și ai mediului de afaceri, constituind o platformă de dialog deschis între părțile interesate în scopul îmbunătățirii procesului de integrare a tinerilor în câmpul muncii. 

 De asemenea, în cadrul evenimentului, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au fost transmise o mașină de teren și patru seturi de echipamente cu laptopuri, imprimante și telefoane mobile, care vor fi redirecționate echipelor mobile din cadrul  subdiviziunilor teritoriale ale ANOFM din Chișinău, Bălți, Orhei și Ungheni. 

Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt a apreciat sprijinul partenerilor pentru agenda de reforme a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și a evidențiat succesul echipelor mobile în procesul de încadrare a șomerilor în câmpul muncii. De la începutul anului curent, 7 mii de persoane și-au găsit un job prin intermediul ANOFM.

„În prezent, în Republica Moldova, doar 4 din 10 tineri sunt angajați pe piața forței de muncă. Ministerul Muncii și Protecției a intervenit cu o serie de modificări legislative pentru a încuraja încadrarea persoanelor în câmpul muncii. În special, continuăm să investim efort în dezvoltarea competențelor tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă, prin formare profesională, servicii de ghidare în carieră etc. Oferirea oportunităților tinerilor îi fac pe aceștia să rămână acasă și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea economică a țării”, a menționat Felicia Bechtoldt.

„Reconfirmăm angajamentul nostru ferm de a sprijini tinerii în explorarea oportunităților existente în Republica Moldova. Prin intermediul proiectului, vom susține ANOFM în atingerea obiectivelor propuse și vom crea împreună punți între angajatori și persoanele care sunt în căutarea oportunităților de angajare”, a precizat Claudia Hermes, directoarea de țară a Oficiului GIZ din Moldova.

 Anul trecut, în baza unui Memorandum de înțelegere, semnat de ANOFM și GIZ Moldova, au fost achiziționate patru mașini de teren, care au fost direcționate către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă din Edineț, Soroca, Strășeni și Leova.