Statistica locuri vacante la data de 12.05.08.


Conform bazei de date a sistemului informaţional al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca la situaţia din 12.05.08 erau în evidenţă 14 165 locuri de munca vacante, din care circa 76 la sută  pentru muncitori, iar 24 la sută pentru specialişti.


Preponderent, locurile vacante sunt destinate populaţiei din mediul urban. În aspect teritorial cele mai multe locuri vacante sunt în evidenţă în mun. Chişinău şi Bălţi, raionul Orhei, UTA Găgăuzia şi raioanele Străşeni şi Floreşti.


Se constată o discrepanţă considerabilă dintre cererea şi oferta forţei de munca în următoarele ramuri ale economiei naţionale: agricultură, industria prelucrătoare, învăţământ, construcţie, transport şi comunicaţii, etc.


Din totalul locurilor de munca vacante 57,4 la sută erau propuse cu un salariu de pînă la 1500 lei.


Totodată în perioada 01.01.08 - 12.05.08 cu aportul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost ocupate  9254 locuri vacante.


Oferta locurilor de munca este diversă şi persoanele interesate să ocupe un loc de munca se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea locurile de munca sau pot accesa Portalul Guvernamental al pieţei muncii: www.jobmarket.gov.md, unde sunt postate locurile vacante pe fiecare raion, municipiu, UTAG şi indicate persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.


În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca cum ar fi: medierea muncii, informare şi consiliere profesională, consultanţă şi asistenţă în scopul iniţierii unei activităţi de întreprinzător, orientare şi formare profesională, stimulare a mobilităţii forţei de munca, stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, antrenare la lucrări publice.


În baza Planului de acţiuni consacrat Anului Tineretului la 29 mai 2008 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului organizează Tîrgul Republican al Locurilor de Munca şi  Meseriilor, la care vor participa circa 100 de angajatori din municipiul Chişinău, instituţii de învăţămînt de diferite nivele, Centrele universitare de informare şi orientare profesională de pe lîngă Universitatea de Stat şi Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, organizaţii non-guvernamentale.


Conform unei bune tradiţii la tîrg va participa Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău, care va pune la dispoziţia participanţilor banca electronică de date a locurilor vacante declarate de agenţii economici din municipiul Chişinău, precum şi  va oferi informaţii privind situaţia pieţei muncii în municipiu şi va promova serviciile oferite gratuit persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.


Această ediţie a tîrgului va oferi tinerilor posibilitatea de negociere directă cu angajatorii, acces rapid la banca electronică republicană a locurilor de munca vacante, informaţii privind serviciile prestate pe piaţa forţei de munca şi oportunităţi de formare profesională, consultanţă în domeniul legislaţiei muncii şi deschiderii unei afaceri.


Totodată pe platoul tîrgului se vor întruni diverse instituţii de învăţămînt de diferite nivele, care vor veni către cei tineri cu magica „lume a profesiilor” - fiecare instituţie de învăţămînt prezentîndu-şi specialităţile şi condiţiile de instruire în cele mai diverse forme.


Un colorit deosebit va da tîrgului utilizarea metodelor contemporane de diseminare a informaţiei despre piaţa muncii pentru diferite categorii ale populaţiei: spaţiul de auto-informare, unde vor fi  instalate posturi electronice care vor asigura accesul la portalul „Piaţa muncii în Republica Moldova” şi difuzarea informaţiei video despre piaţa muncii, instituţiile de învăţămînt, angajatori prin ecranele instalate pe diferite platouri ale tîrgului.


În program sunt incluse desfăşurarea unei mese rotunde cu genericul: „Abilitarea economică a tinerilor” şi a unei conferinţe de presă.


Tîrgul va avea loc la 29 mai 2008, în incinta Palatului Republicii (str. Maria Cebotari, 16) intre orele 10.00-15.00.