Proiectul de asistenţă tehnică „Gestionarea eficientă a migraţiei de munca şi a calificărilor”, lansat la 25 mai curent în aplicare…

Recent dna Anita Anna Farkas, coordonator de proiect, Biroul sub-regional ILO de la Budapesta şi dl Francesco Panzica, Expert ILO au venit într-o vizită de studiu la Agenţia Naţională în cadrul proiectului de asistenţă tehnică, finanţat de Comisia Europeană „Gestionarea eficientă a migraţiei de munca şi a calificărilor".



Experţii, s-au întâlnit cu dl Ion Holban  director general al Agenţiei Naţionale, şi un grup de funcţionari.



Subiectul discuţiei l-a constituit sensibilizarea şi promovarea Convenţiei ILO 181 privind agenţiile private de ocupare a forţei de munca. Revizuirea şi actualizarea informaţiei cu privire la agenţiile private de ocupare a forţei de munca din Republica Moldova şi colectarea informaţiilor detaliate cu privire la funcţionarea lor, precum şi evaluarea cadrului de reglementare existent.



Salutând prezenţa oaspeţilor dl Ion Holban, director general al Agenţiei Naţionale, i-a informat despre competenţele şi activităţile desfăşurate în legătură cu subiectul abordat, menţionînd în contex că ANOFM a fost instituţia care a optat pentru instituirea agenţiilor private şi actualmente, în conformitate cu legislaţia în vigoare, susţine activitatea acestora şi menţie bune raporturi de colaborare. La companiile de informare a cetăţenilor moldoveni despre piaţa muncii organizate peste hotare sunt invitate şi aceste agenţii care vin cu propuneri interesante de angajare în ţară.



Actualmente agenţiile private de angajare în câmpul muncii sunt intermediari pentru angajarea în câmpul muncii peste hotare, iar în cazul în care moldovenilor angajaţi la munca peste hotare nu li se oferă condiţiile de munca promise de angajatorii din străinătate, acestea se obligă să le găsească alte locuri de munca.

Persoana care solicită un loc de munca în străinătate se poate adresa la agenţiile private de angajare în câmpul muncii, numărul şi denumirea cărora pot fi aflate la camera de Licenţiere a R. Moldova, cât şi pe site www.anofm.md, unde i se pun la dispoziţie plasamentele disponibile la moment, sau agenţiile se angajează să caute plasamentul căutat de solicitant. După toate procedurile de înregistrare, de colectare a documentelor de la persoana care urmează să fie angajată peste hotare, se încheie contractul individual de munca, care trebuie să corespundă tuturor condiţiilor stabilite de Camera de Licenţiere. Acest contract va trebui ulterior să fie înregistrat la Casa Naţională de asigurări sociale şi la Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de munca.



Toate aceste servicii conform legislaţiei în vigoare agenţiile private le oferă gratuit, iar cheltuielile agenţiile le recuperează din dividendele achitate de pe partenerii din străinătate.



Vorbind despre  recunoaşterea calificărilor dna Raisa Dogaru, vicedirector general, a  specificat, că actualmente persoanele care se adresează agenşiilor teritoriale de ocupare a forţei de munca se pot recalifica prin intermediul cursurilor de formare profesională în cadrul a 35 de instituţii de învăţământ profesional cu instruire în circa 40 de prosefii/meserii şi că sunt oportunităţi de studiere a bazelor antreprenoriatului (42-72 ore în toate instituţiile de învăţământ profesional în dependenţă de profesie/meserie).



Experţii s-au interesat despre existenţa unor concepte speciale pentru recunoaşterea calificărilor persoanellor care au experienţă de munca peste hotare privind încadrarea pe piaţa muncii în diverse domenii, inclusiv cel al tehnologiilor informaţionale.



Sub aspectul problemelor în cadrul discuţiilor au fost enumerate reeditarea Clasificatorului ocupaţiilor profesiilor/meseriilor din RM şi aducerea codurilor ocupaţiilor în conformitate cu standardele europene, cât şi elaborarea stnadardelor ocupaţionale pentru profesii/meserii, fapt ce ar impulsiona dezvolatrea corectă a diferitor aspecte şi raporturi ale pieţei muncii distorsionate în prezent.