Rezulate ale activităţii agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în ianuarie curent

Ascensiunea economiei Republicii Moldova în anul 2011a avut un efect pozitiv şi asupra situaţiei pe piaţa forţei de munca. Pe parcursul primelor trei trimestre populaţia economic activă a fost în continuă creştere – cu 2,5% mai mult faţă de perioada respectivă a anului 2010, cu o rată de activitate de 44,7%.

Tot în această perioadă rata şomajului, estimată  conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii, la nivel de ţară a fost de 5,3% faţă de 7,4% în anul 2010.

În a. 2011 o evoluţie pozitivă a înregistrat şi câştigul salarial mediu al unui salariat din economia naţională constituind  3193,9 lei fiind în creştere cu 11,6 % în valoare nominală faţă de anul 2010. Îmbunătăţirea echilibrului macroeconomic a contribuit la creşterea  indicatorilor de performanţă a agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca.

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale în luna ianuarie curent agenţiile pentru ocuparea forţei de munca au înregistrat 5396 persoane, cea ce constituie cu 3061 persoane (36,2%) mai puţin faţă de perioada respectivă a anului precedent. Din numărul şomerilor înregistraţi au fost plasaţi în câmpul muncii - 1051, fiind în creştere cu 22,9%  comparativ cu perioada respectivă a anului 2011. Ponderea plasării a constituit 19,48 la sută din numărul total al persoanelor înregistrate în căutarea unui loc de munca.

De la începutul anului curent 153 şomeri au absolvit cursuri de formare profesională sau cu 12,5% mai mult faţă de luna ianuarie a anului precedent.

În perioada respectivă s-a micşorat esenţial numărul beneficiarilor de ajutor de şomaj de la 5012 şomeri (ianuarie 2011), la 3615 şomeri (ianuarie 2012).

Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au întreprins diverse măsuri  întru depistarea locurilor vacante, diminuarea şomajului şi sporirea ratei de ocupare. Numărul locurilor vacante înregistrate de la începutul anului au crescut  cu 49,3% comparativ cu aceiaşi  perioada a anului precedent

Menţionăm în context, că în conformitate cu indicatorilor preconizaţi pentru 2012 agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de vor  gestiona  28,8 mii  locuri vacante de munca, vor înregistra peste 57,1 mii persoane, din care cca. 15,4 mii persoane vor fi  plasate în câmpul muncii.

Prin indicii preconizaţi Agenţia Naţională tinde să asigure servicii îmbunătăţite pe piaţa muncii, reieşind din specificul nevoilor diferitor categorii de persoane sau beneficiari de servicii şi în baza unei analize de selectare a activităţilor după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, implementarea modificărilor în legislaţia din domeniu, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.