Știri pe scurt

Seminare de informare pentru absolvențiii liceerlor si gimnaziilor

Viaţa oferă tinerilor o mulţime de opţiuni pentru carieră şi deseori aceștia sunt dezorientați de multitudinea de oferte... dar vine un timp când alegerea trebuie făcută pentru calea cea mai potrivită... Care sunt criteriile de alegere? Ce caracteristici personale cere o anumită profesie? De unde obţin tinerii informaţii?

Școala și profesorii sunt printre cei mai importanți factori de realizare a orientării profesionale. Contribuţia esenţială pe care şcoala o poate aduce la soluţionarea şi îmbunătăţirea pregătirii pentru viaţă a tinerilor  nu se reduce numai la pregătirea tinerilor pentru a şti cum să ia o decizie conştientă, liberă, dar fermă cu privire la devenirea lor profesională, ci şi la pregătirea şi asigurarea unei forţe de munca în stare să acopere cu succes toate sectoarele activităţii sociale. Iar odată cu diversificarea domeniului muncii problema orientării  profesionale a devenit o preocupare nu doar pentru școală...

Recent Agențiile pentru ocuparea Forței de Munca Hîncesti, Cimișlia, Căușeni, Cantemir, Călărași, Nisporeni au organizat seminare informative cu absolvenții liceelor și gimnaziilor orientând comunicarea cu cei tineri spre subiecte practice: serviciile oferite gratuit de Agenția Națională, planificarea carierei profesionale, prognoza pieței muncii și Barometrul profesiilor pentru anul curent, portalul www.angajat.md, tehnici și metode de căutare a unui loc de munca etc.

Târguri ale locurilor de munca pentru tineri

A devenit o tradiţie ca în lunile aprilie-mai a fiecărui an Agenţia Națională și agențiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca să organizeze în cadrul Forului meseriilor şi al profesiilor Târguri ale locurilor de munca pentru tineret. Asemenea Târgui au fost deja desfășurate de către Agențiile Briceni, Dondușeni, Dubăsari, Căușeni, Ungheni. Asemenea Târguri se vor organiza și la 29 mai la Cimișli. La 30 mai curent Târguri ale locurilor de munca pentru tineret vor organiza și Agențiile Chișinău, Bălți, Orhei, Edineț, Hîncești, Ialoveni și Fălești.

Ședințe ale Consiliilor consultative

La 27 mai curent a avut loc ședința Consiliul consultativ al AOFM Hincești. Conform agendei în discuție au fost puse  câteva chestiuni:

  • organizarea și desfășurarea Tâgului locurilor de munca pentru Tineri, care va avea loc la 30 mai curent;
  • Antrenarea somerilor la lucrari publice remunerate sub aspectul colaborării organele administratiei publice locale;
  • colaborarea cu Școala Profesională Hâncesti în vederea încheierei contractului de formare profesională a șomerilor la meseria “cusător”  meserie solicitată actualmente pe piața locală a forței de munca.