Comunicat de presă

Astăzi, 30 mai, la Chișinău, în incinta Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, se va desfășura Forul meseriilor și profesiilor, în cadrul căruia Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca va organiza un Tîrg al locurilor de munca pentru Tineret.

Devenit deja tradiție, acest eveniment vine către tineri cu o amplă informație despre multitudinea profesiilor și meseriilor, îndemnîndu-i totodată la o întîlnire cu angajatorii pentru a cunoaște cerințele acestora și specificul actual al pieței muncii. Astfel, circa 30 instituții de învățămînt, 50 companii și întreprinderi angajatoare, ONG-uri și diverse autorități publice prin eforturi susținute vor face ca Forul să devină o platformă deschisă de informare și consultanță.

Programul Forului cuprinde mesaje ale instituțiilor de învățămînt de diferite niveluri: superioare, medii de specialitate, secunadar profesionale, exprimate prin prezentarea specialităților, condițiilor de înmatriculare și de instruire. Școlile profesionale nr.1 și nr. 8 vor prezenta un masterclass vestimentar.

Centrul de Ghidare în carieră și Relații cu Piața Muncii al Universității de Stat din Moldova și Centrul Universitar de Informare și Orientare Profesională al Universității Tehnice din Moldova vor prezenta informații despre serviciile oferite tinerilor.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca prin posturile electronice de autoinformare va pune la dispoziție celor prezenți o bancă electronică de date cu cca. 7 500 locuri vacante, oferite de peste 1200 angajatori.

Platoul Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău, amenajat în cadrul Tîrgului, va oferi posibilitate vizitatorilor să acceseze banca de date a locurilor de munca din municipiu circa 2000 locuri de munca vacante, iar specialiștii vor informa publicul despre serviciile de plasare a forței de munca, vor veni cu sfaturi practice pentru diferite situații de angajare, vor informa despre condițiile de urmare a unui curs de formare profesională în diverse profesii/meserii solicitate actualmente pe piața forței de munca.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca vor avea ocazia să viziteze standurile angajatorilor, care vor propune peste 1000 oferte de munca din diferite domenii: comerț cu ridicată și amănuntul, industria confecțiilor, industria prelucrătoare, transport și comunicații, activități financiare, construcții și altele.

Printre cei 50 de angajatori care și-au anunțat prezența la eveniment se numără SA „Moldtelecom”, SRL „StarNet”, SRL „IDB Marketing”, SRL „MICROINVEST”, SA „Mobiasbanca”, Servicii Pază MAI, Centrul Militar al mun. Chișinău, SRL„Cedacri International”, SRL „Rogob”, SRL „Tronex-Com”, SA „Supraten”, SRL „Keramin Grup” etc.

Specialitățile solicitate sunt diverse, de la consultanți, agenți vînzări, cusători (industria ușoară), la specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale (operatori, tehnicieni, ingineri, programatori), manageri, casieri, specialiști marketing, inspectori, funcționari publici etc.

Circa 400 funcții/posturi disponibile în cadrul autorităților publice centrale vor fi prezentate de Cancelaria de Stat, reprezentanții căreia vor acorda consultanță privind încadrarea în serviciul public.  

În premieră va participa la eveniment și Confederația Națională a Sidicatelor, care prin reprzentații săi va promova dialogul social și va oferi consultanță privind realizarea dreptului social şi demnităţii muncii.

Persoanele interesate în a-și găsi un loc de munca vor avea posibilitatea să cunoască nu doar oferta angajatorilor, dar să și discute cu reprezentanții acestora, să solicite detalii despre condițiile de angajare, să-și prezinte CV-ul angajatorilor și să stabilească interviuri de angajare.

Tradițional Inspecția Muncii va fi parte componentă a evenimentului și va veni cu oportunitatea unei informări cu privire la legislația din domeniul muncii.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii vor prezenta proiecte de inițiere și dezvoltare a afacerilor.

Și-au anunțat prezența la For și Asociația Motivație, care acordă asistență și susținere persoanelor cu dizabilități și vor informa despre proiectele pentru persoanele cu dizabilități, cît și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, AIESEC, Centrul de tineret „Făclia” (Ungheni), Centrul Ascending, Consiliul Național al Tineretului.

Spectrul informativ se anunță a fi divers și interesant: de la materiale și pliante informative privind serviciile prestate, profesii și meserii solicitate pe piața muncii pînă la scurt-metraje despre ceea ce este cu adevărat o specialitate și serviciile moderne oferite pe portalul www.angajat.md.

Tot astăzi Târguri ale locurilor de munca pentru tineret vor organiza și Agențiile pentru Ocuparea Forței de Munca  Bălți, Orhei, Edineț, Hîncești, Ialoveni și Fălești.

Ușile Forului sunt deschise de la ora 10.00 pînă la 15.00 pe adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan cel mare 169, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”.