Comunicat de presă cu privire la rezultatele Tîrgului locurilor de muncă pentru tineret, desfășurat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor din 30 mai curent

Conform datelor operative cu referire la rezultatele preliminare ale Tîrgului locurilor de munca pentru tineret desfășurat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor, la 30 mai curent, au participat 50 agenți economici, care au pus la dispoziția solicitanților 1 000 locuri de munca vacante din diverse domenii de activitate: comerț cu ridicata și amănuntul, industria confecțiilor, industria prelucrătoare, transport și comunicații, activități financiare, construcții ș.a.

Pe durata evenimentului agenții economici au selectat aproximativ 500 persoane pentru un eventual interviu de angajare, dintre cei cca. 3 000 tineri care au vizitat Târgul. Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca au avut acces la baza de date a Agenției Nationale, care a cuprins informația despre 7 500 locuri vacante de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 2 000 locuri de munca din baza de date a Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău.

Tinerii aflați în căutarea unui loc de munca au beneficiat de consultanță acordată de specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău și, respectiv, informații despre măsurile implementate pe piața muncii, locurile de munca vacante și condițiile de ocupare a acestora. Prin intermediul a două posturi de auto-informare tinerilor li s-a oferit posibilitatea de a accesa Portalul locurilor de munca www.angajat.md pentru a-și căuta de sine stătător un loc de munca vacant.

Tradițional, în cadrul Târgului, Direcția reforma administrației publice centrale a Cancelariei de Stat, a promovat informația despre cadrul legal referitor la încadrarea persoanelor în serviciul public și condițiile de bază pentru a candida la o funcție publică, cît și funcțiile publice vacante în diferite autorități ale administrației publice – circa 400 funcții/posturi vacante.

În discuțiile purtate cu cei aflați în căutarea unui loc de munca reprezentanții  Inspecției Muncii, Confederației Nationale a Sindicatelor, Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii  au atras atenția asupra cadrului legal cu privire la angajarea în câmpul muncii, au oferit celor interesați consultanță și informații juridice în domeniul muncii și protecției sociale, cât și date privind serviciile de care pot beneficia pentru a-și deschide propria afacere în țară.

La desfășurarea cu succes a evenimentului au contribuit mai multe organizații de tineret cum ar fi: Consiliul Național al Tineretului, Centrul Ascending, AIESEC și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, care au informat tinerii cu privire la oportunitățile de dezvoltare profesională prin intermediul a diverse stagii de practică și voluntariat. Asociația  „Motivație” a prezentat informații privind asistența și susținerea la integrarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilități locomotorii.

La Forul meseriilor/profesiilor au participat 32 instituții de învățămînt de diferite nivele (superior, mediu de specialitate, școli secundar profesionale), inclusiv Centrul de Ghidare în Carieră și Relații cu Piața Muncii al Universității de Stat din Moldova și Centrul Universitar de Informare și Orientare Profesională al Universității Tehnice din Moldova, care au prezentat informații cu privire la specialitățile, meseriile/profesiile care pot fi obținute în instituția concretă și informații despre serviciile oferite tinerilor.

Tinerii au avut parte și de un training cu subiectul „Cum ne angajăm corect”, organizat de către  Centrul Republican pentru Copii și Tineret "ARTICO", care a derulat în două etape, unde toți cei interesați în căutarea unui loc de munca au avut oportunitatea de a se informa cu privire la:

  • perfectarea corectă a unui CV;
  • prezentarea la interviu;
  • întocmirea unei scrisori de intenție.

În timpul desfășurării evenimentului au fost difuzate spoturi video cu informații privind serviciile prestate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca, companiile angajatoare, instituțiile și organizațiile participante.

Menționăm în context, că pe parcursul lunii mai curent 13 agenții pentru ocuparea forței de munca au organizat, în parteneriat cu administrația publică locală, inclusiv direcțiile de învățămînt, târguri ale locurilor de munca. Iar 6 agenții (mun.Bălți, r.Orhei, r.Edineț, r.Hîncești, r.Ialoveni și r.Fălești) au organizat tîrguri ale locurilor de munca pentru tineret la 30 mai curent.