COMUNICAT: Acordul bilateral între R. Moldova și Statul Israel în domeniul angajării în câmpul muncii a fost prelungit pentru 3 ani

La ședința Cabinetului de Miniștri în exercițiu din 16 decembrie 2015 a fost susținută inițiativa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei de a extinde perioada de valabilitate a Acordului bilateral între Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de trei ani, până la 5 ianuarie 2019.
 
Menționăm că Acordului bilateral între Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2013.
 
Printre cele mai importante prevederi ale Acordului se enumeră:
-         asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil şi bine-informat pentru cetăţenii moldoveni care sosesc în Statul Israel pentru munci temporare şi prevenirea colectării unor taxe ilegale;
-         asigurarea cooperării continue între Părţi cu privire la recrutarea, selectarea, plasarea, sosirea, angajarea şi reîntoarcerea lucrătorilor moldoveni după activitatea lor temporară în Statul Israel;
-         promovarea protecţiei drepturilor la munca şi protecţiei sociale a lucrătorilor moldoveni care realizează munci temporare în Statul Israel pe perioada procesului de recrutare, selectare, plasare, sosire, angajare şi reîntoarcere.
  
Recrutarea şi angajarea temporară a lucrătorilor străini în Statul Israel este realizată în conformitate cu legislaţia în vigoare a Statului Israel, piaţa naţională a forţei de munca, politica Guvernului Statului Israel cu privire la sectoarele în care locurile de munca sunt disponibile pentru angajarea lucrătorilor străini, cât şi cotele anuale pentru lucrătorii străini temporari şi precondiţiile pentru eliberarea permiselor de munca pentru fiecare sector. Astfel Statul Israel solicită specialiști în cofraj de lemn, armaturieri, plăcători cu plăci și tencuitori.
Drept instituție implementatoare din Republica Moldova este este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca în colaborare cu Centrul Internațional ”La Strada”.
Până în prezent s-au realizat cu succes cinci etape de implementare a acestui Acord, în cadrul cărora au fost angajate 2112 persoane în domeniul construcțiilor în Statul Israel.
 
Beneficiarii Acordului dat au fost angajați la peste 20 companii israeliene, din diferite orașe de pe teritoriul statului Israel: Tel-Aviv, Ashdod, Rishon Le Zion, Jerusalim, Haifa etc. 
 
De la începutul realizării Acordului dat, numărul persoanelor angajate este în creștere.
·                     în anul 2013- 214 beneficiari;
·                     în anul 2014- 775 beneficiari;
·                     în anul 2015-  1123 beneficiari.
Cele mai multe persoane au fost angajate la profesia de tencuitor (685 pers.), urmată de profesiile armaturier (632 pers.), plăcător cu plăci (449 pers.) și lucrător în cofraj (346 pers.).
Menționăm că, ministrul în exerciţiu al muncii protecţiei sociale şi familiei, Mircea Buga, a avut o întrevedere cu Ambasadorul nerezident al Statului Israel în R. Moldova, E.S. Oren David, pe 14 decembrie 2015, în cadrul căreia cei doi oficiali s-au referit și la oportunitatea extinderii Acordului oficial în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu.