Colaborarea dintre Centrul SYSLAB Bălți și ANOFM - soluţii pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii

Centrul SYSLAB Bălți a fost lansat la data de 02 martie 2015. In perioada martie-decembrie curent de serviciile Centrului au beneficiar 70 de persoane, dintre acestea 22 de beneficiari au aflat despre SYSLAB grație ANOFM Bălți. Lunar echipa SYSLAB Bălți contactează beneficiarii cu studii superioare cu scopul de a-i informa despre serviciile oferite în cadrul Centrului.
 
Referitor la profilul beneficiarilor SYSLAB care participa la instruiri, precizam ca 17% sunt migranți reveniți în tara, 36% tineri absolvenți, iar 47% persoane după vârsta de 30 de ani care sunt în căutarea unui loc de munca. După ce urmează instruirile SYSLAB  ei se angajează preponderent în sectorul privat, urmat de sectorul public și cel asociativ. Rata de angajare a absolvenților noștri este de peste 80%.
 
In perioada vizată, prin intermediul ANOFM Centrul SYSLAB a participat la 2 târguri de cariere și 4 seminarii desfășurate în incinta instituției. De asemenea, ANOFM Bălți a contribuit la organizarea workshopului “Cum sa-ti găsești un job relevant”, organizat în luna octombrie curent la sediul SYSLAB Bălți.  Aceste activități au contribuit la sporirea vizibilității proiectului și la creșterea numărului de potențiali beneficiari.
 
Precizam ca la Bălți implementam proiectul “Antreprenorial Inovativ pentru Angajare Durabilă” (PNUD), prin intermediul căruia funcționează Centrul de Dezvoltare a Carierei SYSLAB. Grupul țintă al proiectului nostru sunt persoanele cu studii superioare, care fac parte din următoatele categorii: noi absolvenți, șomeri și migranți reveniți în țară. Conceptul norvegian SYSLAB (Laboratorul Sistemelor pentru Inovare și Angajare în Câmpul Muncii) include metode moderne de căutare a locurilor de munca și promovare a spiritului antreprenorial. După perioada de maximum 4 luni de aflare în Centru beneficiarii urmează sa se încadreze în câmpul muncii sau sa inițieze o afacere.
 
Centre similare activează în Chișinău, Rezina, Cahul și Comrat. De serviciile Centrului au beneficiat peste 400 de persoane.