Colaboratorii ANOFM participă la Programul de formare „Principalele instrumente de analiză a pieței muncii care pot fi utilizate în cadrul Observatorului Pieței Forței de Muncă în Republica Moldova”
În perioada 20-22 iunie 2018 colaboratorii Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) participă la Programul de formare „Principalele instrumente de analiză a pieței muncii care pot fi utilizate în cadrul Observatorului Pieței Forței de Munca în Republica Moldova”.
În deschiderea evenimentului a participat Oceretnîi Anastasia, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale care a mulțumit ETF pentru susținere întru realizarea obiectivelor și crearea cu succes a Observatorului Pieței Forței de Munca în cadrul ANOFM și le-a dorit succes participanților și persoanelor implicate.
Raisa Dogaru, director ANOFM a mulțumit instituțiilor participante care vor coopera cu ANOFM la elaborarea studiilor pe piața muncii și a subliniat rolul echipei de profesioniști a Platformei în efectuarea analizelor, a produselor de informații despre piața muncii cu accent pe modul de evaluare a necorelării competenţelor şi efectuarea unei prognoze pe piaţa forţei de munca din Republica Moldova. La fel, a atras atenția asupra responsabilității care îi revine Agenției Nationale de a face funcțional Observatorul, cu analize și cercetări credibile, calitative privind fenomenele de pe piața forței de munca.
Fundația Europeană de Formare sprijină Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova în a înţelege conceptul, sarcinile şi structurile Observatorul Pieţei Forţei de Munca (OPFM) încă din 2015, la cererea Ministerului. Aceasta a realizat un „studiu de fezabilitate” referitor la posibilitatea înființării OPFM şi la diferitele opțiuni privind organizarea şi sarcinile acestuia, şi a organizat un atelier în martie 2016, la Chișinău, în cadrul căruia rezultatele studiului de fezabilitate au fost prezentate.
Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova a decis crearea unui Observator al pieței forţei de munca (OPFM) şi a optat pentru Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) pentru a găzdui această funcţie. Noţiunea de „Observatorul pieței forței de munca” a fost prezentată şi aprobată In cadrul Consiliului economic în 2017. Principala funcție a OPFM este de a produce analize ale pieţei muncii pentru a sprijini factorii de decizie. Pentru ca acest lucru sa se întâmple, OPFM va utiliza informațiile existente şi va pune în legătura sursele de date, le va analiza şi va publica rezultatele pentru public.
Obiectivul este de a aduce expertiză, cunoştinţe de specialitate şi experiență practică privind diferitele tipuri de informaţii privind piața forţei de munca/analize pe care OPFM le poate iniția, cu accent pe modul de evaluare a necorelării competenţelor şi efectuarea unei prognoze pe piaţa forţei de munca din Republica Moldova. Aceasta va începe cu o analiză a surselor de date reale disponibile în Republica Moldova (de exemplu, privind forţa de munca, statisticile privind întreprinderile, angajatorii şi educaţie/ învățământ profesional), şi apoi se axează pe măsurarea necorelării competențelor pe piaţa forței de munca şi metodologiile de prognoză.
Acest program de formare este organizat în comun de Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova, ETF şi ANOFM pentru consolidarea capacitații personalului OPFM şi al altor instituții care vor fi implicate în executarea funcţiei OPFM şi în cooperarea interinstituțională. Acestea sunt Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale al Republicii Moldova, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM), Biroul Naţional de Statistică, Ministerul Economiei, Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Institutul Naţional de Cercetări Economice, Camera de Comerț şi Industrie.