Istorie de succes: Lidia Antoci: „Succesul angajării noastre în câmpul muncii se datorează comunicării cu oamenii buni de la AOFM Ialoveni”

O familie din oraşul Ialoveni, compusă din trei persoane – mama, tata şi fiica, revenită acasă din străinătate, a fost încadrată în câmpul muncii datorită AOFM Ialoveni.
 
Astfel, Lidia Antoci, 58 de ani, lucrează la Spitalul raional Ialoveni în calitate de logoped. Soţul ei, Antoci Ştefan, 57 de ani, este angajat la Liceul „Petre Ştefănucă”, oraşul Ialoveni, ca şef de gospodărie. Fiica, Antoci Lucia, 33 de ani, este specialist la secţia creditare din cadrul filialei Ialoveni a BC „Agroindbank”.
 
La sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000, îşi aminteşte Lidia Antoci, familia sa abea îşi ducea existenţa. Ea lucra la Liceul „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni în calitate de asistent medical, cu un salariu de râsul câinilor, iar soţul Ştefan rămăsese subit fără meseria sa de mecanic de cinema la Casa de cultură din oraşul Ialoveni. Cinematografia căzuse în declin, iar În locul acesteia apăruseră video-urile din subsoluri, cu filme pe casete.
 
Salariul mizer, soţul fără loc de munca, fiica doritoare de a absolvi o facultate pe plac, dar în imposibilitate de a-şi realiza visul în lipsa banilor pentru plata contractului de studii, nu-i dădeau linişte Lidiei. Noaptea se trezea şi plângea în neputinţa de a-şi ajuta fiica să devină studentă.
 
Era o fricoasă, mărturiseşte ea. Se temea să plece mai departe de Moldova. Dar în anul 2004 s-a hotărât. A mers să caute de lucru în Italia, singură, fără a şti dacă va reuşi. Studiile medicale i-au prins bine şi s-a angajat în calitate de asistent personal a unei bătrâne, în oraşul Modena.
 
Pe urmă a venit soţul Ştefan, care a lucrat în construcţii în acelaşi oraş, iar după absolvirea facultăţii a venit  şi fiica Lucia.
Lucia a găsit de lucru în alt oraş – Reggio Emilia, ca menageră.
În anul 2016, însă, dorul de casă i-au făcut să se reîntoarcă în ţară mai întâi pe Lidia şi Ştefan, iar mai pe urmă, în anul 2017, pe Lucia.
Lidia Antoci povesteşte: „După revenirea acasă, uitaserăm să vorbim cursiv limba natală, încurcam cuvintele  româneşti cu cele italieneşti, disperam în situaţii simple şi simţeam că avem nevoie de o susţinere morală pentru a ne impune în viaţa cotidiană”.
 
Fiind sociabili, s-au gândit să-şi găsească de lucru, pe potriva cunoştinţelor şi aptitudinilor lor.
Toţi trei s-au înregistrat la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca Ialoveni, în calitate de persoane în căutare a unui loc de munca, unde au găsit ceea ce căutau – susţinere şi încredere în forţele proprii. Au participat la seminarele şi cluburile muncii, organizate de AOFM Ialoveni, iar Lidia a mers şi la o serie de instruiri şi ateliere de lucru organizate la Chişinău prin Proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL).
 
Specialiştii AOFM Ialoveni au răspuns aşteptărilor familiei Antoci. Aceştia au fost în cunoştinţă de cauză despre situaţia pe piaţa muncii şi principalele tendinţe de dezvoltare, despre drepturile şi obligaţiile pe care le au persoanele în căutarea unui loc de munca, conform legislaţiei, despre posibilitatea absolvirii cursurilor gratuite de formare profesională, posibilitatea de angajare în câmpul muncii.
 
Fortificarea încrederii în sine şi creşterea şanselor de a găsi un loc de munca corespunzător aspiraţiilor şi pregătirii lor profesionale, i-au ajutat pe Lidia, Ştefan şi Lucia Antoci, migranţi reîntorşi din străinătate, să se încadreze plenar în câmpul muncii.
 
Muncesc până în prezent şi le place ceea ce fac.
Lidia Antoci, întrebată dacă povestea lor este o istorie de succes, a răspuns promt: „De fapt, succesul angajării noastre în câmpul muncii se datorează, în exclusivitate, comunicării cu oamenii buni de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca  Ialoveni”. 
 
Ne mândrim pentru aprecierea dată de Lidia şi-i dorim familiei Antoci succese în toate!