Servicii de preconcediere oferite de ANOFM în scopul integrării pe piața muncii a persoanelor disponibilizate

La 16 aprilie 2024, conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Direcției generale ocuparea forței de muncă municipiul Chișinău (DGOFM Chișinău) au avut o întrunire cu administratoarea  SRL ”FUJIKURA AUTOMOTIVE MLD”.

În timpul apropiat compania își va încheia activitatea. În acest context,  angajatorul a fost informat conform prevederilor art.28 al Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, că  persoanele preavizate în legătură cu lichidarea unităţii, reducerea numărului sau a statelor de personal  pot beneficia de servicii de preconcediere. Astfel, specialiștii DGOFM Chișinău vor conlucra în scopul integrării pe piața muncii a persoanelor disponibilizate din cadrul companiei.

ANOFM prin intermediul subdiviziunilor teritoriale acordă servicii de preconcediere persoanelor care urmează a fi disponibilizate (concediate) pentru a nu permite trecerea lor în șomaj și pentru a asigura reîncadrarea lor cât mai rapidă în câmpul muncii. Serviciile de preconcediere presupun oferirea informațiilor despre prevederile legale referitoare la asigurarea de șomaj, serviciile și măsurile active de ocupare a forței de muncă, precum și acordarea acestora; oferirea informațiilor privind locurile de muncă vacante şi despre condițiile de ocupare a lor; acordarea susținerii necesare la angajarea în câmpul muncii; instruirea despre modalitățile de căutare a unui loc de muncă; oferirea informațiilor despre posibilitățile de formare profesională.

În primul trimestru al anului, 457 persoane au beneficiat de servicii de preconcediere.