Prezentarea datelor preliminare ale sondajului Prognozei pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni

La data de 12 ianuarie 2021,  Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a organizat ședința online cu participarea Grupului tehnic de lucru (Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructuri, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Confederația Națională a Patronatelor din Moldova, Biroul Național de Statistică, Camera de Comerț și Industrie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Institutul Național de Cercetări Economice) al Observatorului pieței muncii și reprezentanților ANOFM cu structurile sale teritoriale (STOFM) cu tematica „Prezentarea datelor preliminare ale sondajului Prognozei pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni”.  
 
Scopul acestei ședințe a fost prezentarea datelor preliminare ale chestionării angajatorilor, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19 și impactul acesteia asupra activității lor, care s-a desfășurat în perioada 18 noiembrie – 24 decembrie, 2020.
 
Doamna Raisa Dogaru, director al ANOFM, în introducere a informat despre principalele măsuri întreprinse de către Agenția Națională pe parcursul anului 2020, a enunțat scopul ședinței și a invitat membrii Grupului tehnic să vină cu comentarii asupra rezultatelor sondajului.  
 
Dorina Gușan, șef Observatorul pieței muncii,  a prezentat datele preliminare ale sondajului angajatorilor, care au fost obținute în urma chestionării unui eșantion de 2949 angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% din sectorul privat, 18,7% din sectorul public şi 7% altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%).
 
Potrivit răspunsurilor angajatorilor este evident că pandemia Covid-19 a afectat piața muncii, comprimând cererea forței de munca și activitatea angajatorilor. Reieșind din datele preliminare ale sondajului, numai 26% din numărul total de angajatori chestionați au planificat investiții în 2021.
 
Totodată, în următoarele 12 luni, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusător, conducător auto, operator în telecomunicații, electrogazosudor, etc. Aceste oportunități fiind reflectate și în Barometrul profesiilor pentru anul 2021, elaborat inclusiv pe regiuni.    
 
Din rezultatele sondajului urmează a fi elaborat studiul Prognoza pieței muncii de scurtă durată conform Metodologiei aprobate, unde vor fi analizate inclusiv datele Biroului Național de Statistică și Ministerul Economiei și Infrastructuri.
 
ANOFM mulțumește angajatorilor pentru participare la sondaj și STOFM pentru realizarea acestuia.