Ședința de totalizare a rezultatelor activității Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru anul 2020

Astăzi, 03.02.2020 a avut loc ședința de totalizare a rezultatelor activității Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) pentru anului 2020. Ședința s-a desfășurat în regim online cu participarea dnei Anna Gherganova, șef Direcția politici ocupaționale și de reglementare a migrației, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), conducerea și managerii aparatului Agenției Nationale, inclusiv subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca.
 
În deschiderea evenimentului, dna Anna Gherganova a subliniat necesitatea trecerii în revistă a activității ANOFM și familiarizării cu acțiunile întreprinse pe parcursul anului 2020, inclusiv  provocărilor care au făcut față Agenția Națională în comun cu subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (STOFM), în perioada stării de urgență, menționând totodată importanța dialogului interinstituțional în realizarea obiectivelor stabilite în planul de activitate.
 
Conform agendei, Raisa Dogaru, director ANOFM  a prezentat realizarea Planului de activitate al ANOFM pentru 2020,  unde a remarcat, că în principal, acesta este o retrospectivă a activității ANOFM desfăşurată în conformitate cu obiectivele Planului de acțiuni și realizarea misiunii, cît şi atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.
 
Pe parcursul anului 2020, Agenția Națională și-a axat activitatea în mod prioritar la realizare a următoarele obiective prevăzute în Plan: sporirea şanselor de angajare a șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca şi asigurarea tranziţiei la piaţa muncii prin implicarea în măsuri de ocupare a forței de munca; prevenirea şomajului prin acordarea serviciilor de preconcediere şi serviciilor de  informare a populaţiei; creşterea gradului de protecţie a cetăţenilor moldoveni în procesul de emigraţie în scop de munca și acordarea serviciilor cu scopul integrării pe piața muncii a cetățenilor reveniți de peste hotare; asigurarea efectuării monitorizării măsurilor de ocupare a forţei de munca, cercetărilor, analizei şi prognozei pieţei muncii; asigurarea controlului intern managerial în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.
 
Pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 24,1 mii locuri de munca. ANOFM împreună cu subdiviziunile teritoriale au lucrat cu  79218 persoane aflate în căutarea unui loc de munca, 52% au constituit bărbații,  19,4% au constituit persoanele cu vârsta de 55-63 de ani. Din totalul de persoane aflate în căutarea unui loc de munca,  63,4% au constituit șomeri (50226 persoane). 83,1% dintre șomeri aveau un nivel de instruire primar/gimnazial/liceal și nu dețineau o calificare profesională (41758), 61,2% au constituit persoanele din mediul rural (30733), 51,1% au constituit bărbații, iar ponderea femeilor era de 48,9% (24566). 9131 șomeri au fost angajați.
 
Conform prevederilor Legii 105/2018, au beneficiat de ajutor de șomaj 8357 șomeri, inclusiv trecători din anul 2019.
 
În şirul celor mai importante acțiuni ce au caracterizat perioada de referinţă, a fost evidențiată activitatea de recepționare a cererilor de solicitare a înregistrării cu statut de șomer și de acordare a ajutorului de șomaj, cât și emiterea deciziilor de acordare a dreptului de ajutor de șomaj pentru perioada stării de urgență, în conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei Situații Excepționale nr. 16 din 10.04.2020. În acest context, dna Dogaru a mulțumit STOFM pentru mobilizare și efortul depus  întru examinarea și soluționarea cererilor cetățenilor pentru stabilirea dreptului la ajutor de șomaj pentru perioada menționată.
 
Numărul deciziilor de acordare a ajutorului de șomaj, expediate către CNAS au fost de 24366, dintre care în conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei Nationale Situații Excepționale nr. 16 din 10.04.2020 - 14886 și conform Legii 105/2018 - 9480 decizii de acordare a ajutorului de șomaj.
 
Analizând  realizarea Planului de activitate al ANOFM pentru anul  2020, reprezentanții MSMPS, împreună cu conducerea ANOFM și managerii STOFM au pus în discuție problemele întâlnite în activitate, provocările și perspectivele, și au evidențiat necesitatea adaptării instituției în scopul limitării efectelor crizei, cât și sporirea gradului de ocupare a cetățenilor și diminuarea ratei șomajului. Totodată au venit cu unele sugestii și propuneri și au aprobat  realizarea Planului de activitate al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca pentru anul 2020.