Implementarea Acordului de colaborare privind formarea profesională a tinerilor în situaţii de risc şi adulţilor din comunităţi marginalizate

Pentru întreprinderea acţiunilor de amploare în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului traficului de copii şi formelor grave ale muncii copiilor, Ministerul Economiei şi Comerţului în comun cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii au semnat un Acord de Colaborare, care serveşte drept cadru legal pentru realizarea în perioada mai 2008 – mai 2009 a „Programului de Acţiuni  pentru replicarea la scară naţională a modelelor ILO-IPEC de monitorizare a muncii copilului (MMC) şi angajare a tinerilor prin consolidarea capacităţii, integrarea modelelor în programe relevante şi mobilizarea de resurse”, susţinut de ILO-IPEC în Republica Moldova.


Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca a colaborat la etapa I a proiectului subregional „Proiect de asistenţă tehnică pentru combaterea muncii şi exploatării copiilor, inclusiv traficului de copii în ţările Europei Centrale şi de Est – PROTECT – ECE” al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO-IPEC) cu Centrul de Prevenire a Abuzului Faţa de Copii (CNPAC), Centrul „La Strada” şi Centrul de Consultanţă în Afaceri (CCA).


Astfel, au beneficiat de instruire profesională 114 tineri în situaţie de risc şi 20 adulţi din comunităţi marginalizate, dintre care pentru 34 tineri şi 12 adulţi instruirea profesională a fost efectuată cu suportul Agenţiei  Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca în parteneriat cu CCA, graţie asistenţei financiare acordate de ILO-IPEC. La finalizarea cursurilor unii absolvenţi au primit cîte un set de materiale şi instrumente necesare în activitate. Ulterior, după absolvirea cursurilor de instruire profesională, 26 beneficiari au fost plasaţi în cîmpul muncii. Angajatorii, care au acceptat să plaseze aceste persoane în cîmpul muncii au beneficiat de un suport financiar de pînă la 2000 lei pentru fiecare persoană.


În cadrul actualului proiect, ILO-IPEC finanţează „Programul de Acţiuni pentru replicarea la scară naţională a modelelor ILO-IPEC de monitorizare a muncii copilului (MMC) şi angajare a tinerilor prin consolidarea capacităţii, integrarea modelelor în programe relevante şi mobilizarea de resurse”, care se implementează de către Centrul de Prevenire a Abuzului Faţa de Copii.


Scopul general al proiectului este de a contribui la reducerea vulnerabilităţii minorilor şi adulţilor la trafic şi la facilitarea reabilitării victimelor traficului prin oferirea serviciilor de consiliere profesională, instruire şi plasare în cîmpul muncii pentru integrare profesională pe termen lung a copiilor din grupul de risc şi victimelor traficului din comunităţi marginalizate.


Acordul are ca obiective colaborarea pe mai multe compartimente: informarea şi consilierea profesională, instruirea profesională, medierea cu angajarea după absolvire, precum şi asistenţa psihologică, reabilitarea socială şi reintegrarea copiilor retraşi din trafic şi alte forme grave ale muncii copilului.


 Pe parcursul derulării proiectului  vor fi desfăşurate diverse activităţi în domeniul formării profesionale a tinerilor în situaţie de risc - facilitarea reabilitării victimelor traficului prin oferirea serviciilor de consiliere profesională, instruire şi plasare în cîmpul muncii. Programul de acţiuni cuprinde cinci regiuni pilot: Chişinău, Bălţi, Ungheni, Sîngerei şi Orhei.


În cadrul proiectului  ANOFM va achita instruirea persoanelor cu trimitere de la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca în instituţiile din mun. Chişinău şi la locul de trai,  iar organizaţia ILO-IPEC, prin intermediul CNPAC va efectua achitările pentru procurarea instrumentelor, materialelor necesare pentru perioada de instruire profesională a beneficiarului în mărime de cîte 1000 lei pentru 145 persoane.


 Pînă în prezent au fost identificate şi repartizate la cursuri de formare profesională - 99 persoane, inclusiv: mun. Chişinău - 27, mun. Bălţi - 13,  r-ul Ungheni - 26, r-ul Sîngerei - 25 şi r-ul Orhei – 8 beneficiari.