La 30.12.08 s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Consiliul de administraţie a luat act de informaţia prezentată de directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Bălţi privind promovarea politicilor de ocupare a forţei de munca, care s-a referit nu numai la succesele obţinute, dar şi la diferite aspecte cu caracter problematic ce persistă în activităţile mai multor agenţii teritoriale. Aşadar, deşi agenţia colaborează fructuos cu administraţia publică locală, dezvoltarea dialogului social şi a parteneriatului rămine încă a fi un obiectiv de cooperare. La nivel teritorial acesta solicită implicarea tuturor subiecţilor pieţei muncii, inclusiv a sindicatelor de ramură şi patronatelor. În acest sens plenul şedinţei s-a pronunţat pentru  reactivarea consiliului consultativ în formatul reprezentativ respectiv pentru o mai bună conlucrare.


La capitolul promovarea măsurilor active pe piaţa muncii s-a menţionat, că fiind una din agenţiile pilot pe piaţa muncii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Bălţi a înregistrat perseverenţă şi bună activitate la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca prin implementarea unor metode de lucru noi din practica internaţională, la implementarea tehnologiilor informaţionale în scopul diseminării informaţiei despre piaţa muncii, iar deschiderea recentă a Centrului de informare despre piaţa muncii în incinta agenţiei va spori competitivitatea acesteia pe piaţa muncii la nivel local.



Consiliul de administraţie a examinat şi aprobat Planul de acţiuni al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca pentru a. 2009 , care are drept scop implicarea activă a structurilor Agenţiei Naţionale la implementarea măsurilor active şi pasive întru ameliorarea situaţiei  pe piaţa forţei de munca.


Obiectivele Planului vin în concordanţă cu obiectivele Planului naţional privind ocuparea forţei de munca pentru anul 2009, elaborat de ministerul Economiei şi Comerţului în comun cu  ministerele de resort.


Ca obiective de referinţă pentru a. 2009 sînt: perfecţionarea în continuare a capacităţilor de informare despre piaţa muncii prin dotarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca cu posturi de autoinformare şi cabine telefonice, cît şi dezvoltarea sistemului informaţional al pieţei muncii şi crearea centrelor de informare despre piaţa muncii; oferirea unor servicii calitative persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca prin implementarea practicilor internaţionale din domeniu; îmbunătăţirea activităţii de analiză şi prognoză pe piaţa muncii prin elaborarea şi implementarea metodologiei de analiză şi prognoză a pieţei forţei de munca; instruirea continuă a specialiştilor din sistemul Agenţiei Naţionale responsabili de conlucrarea cu persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, dezvoltarea cadrului legislativ şi normativ cu privire la ocuparea forţei de munca prin adaptarea legislaţiei la standardele internaţionale, etc.


Conform indicatorilor preconizaţi la serviciile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca vor apela în a. 2009 52 mii de persoane, cărora li se va oferi conform legislaţiei în vigoare statut de şomer. Din aceştia cca. 42 la sută vor fi susţinuţi la plasarea în cîmpul  muncii, inclusiv vor fi antrenaţi în diverse programe de măsuri active şi pasive. Concomitent, 4,2 mii persoane vor beneficia de servicii de informare şi consiliere profesională, 4,3 mii şomeri vor fi antrenaţi la cursuri de pregătire profesională, iar 2,8 mii şomeri – la lucrări publice. În perioada de căutare a unui loc de munca 5,8 mii şomeri asiguraţi în bugetul asigurărilor sociale vor beneficia de ajutor de şomaj.



În cadrul şedinţei au fost aprobate Direcţiile principale de activitate ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pentru a. 2009, care cuprind distinct diverse măsuri ce ţin de dezvoltarea dialogului social şi a strategiei de comunicare în sistemul Agenţiei Naţionale. Totodată, sunt preconizate activităţi prin care se va perfecţiona cadrul legislativ şi normativ cu privire la ocuparea forţei de munca, se va dezvolta în continuare colaborarea internaţională, prin implementarea proiectului moldo-suedez, cît şi a unor acţiuni desfăşurate în cadrul proiectelor internaţionale în comun cu Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune, etc.


Agenţia Naţională va monitoriza şi acorda asistenţă agenţiilor teritoriale privind implementarea măsurilor active, va coordona desfăşurarea a 65 de tîrguri ale locurilor de munca pentru diverse categorii de persoane, inclusiv pentru tineri.


Pentru a. 2009 este preconizată deschiderea Centrului de Informare a tinerilor despre piaţa muncii.



Consiliul de administraţie a aprobat în urma dezbaterilor Strategia de comunicare, prin implementarea căreia funcţiile de comunicare ANOFM vor deveni mai eficiente.



Întru realizarea pct. 11 al Procedurii de stimulare a angajatorilor şi şomerilor în crearea  de noi locuri de munca, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.862 din 14 iunie 2003, Consiliul de administraţie a hotărît stabilirea valorii creditului pentru crearea unui loc de munca în a. 2009 în sumă de 20 mii lei.



Agenda şedinţei Consiliului de administraţie a inclus şi examinarea chestiunii privind deţinerea funcţiei de secretar al consiliului. Potrivit relatării dlui Ion Holban, director general interimar, de la 1 decembrie 2008 în structura organizaţională şi în schema de încadrare a Agenţiei Naţionale au fost operate unele modificări conform cărora secretariatul va fi asigurat de Direcţia planificare, evaluare şi sinteză a Agenţiei Naţionale.


Astfel, În temeiul art. 14 al Regulamentului Consiliului de administraţie dnul Anatol Iaţiuc a fost eliberat de exercitarea obligaţiilor de secretar al Consiliului de administraţie.


În calitate de secretar al Consiliului de administraţie a fost numită dna Ludmila Dumbravă, şef-adjunct al Direcţiei planificare, evaluare şi sinteză.