La 13 februarie curent Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a lansat, în cadrul unei mese rotunde, Prognoza pieţei muncii pentru anul 2009. Aceasta este prima prognoză a pieţei muncii realizată în RM, care conţine informaţii generale despre p
Menţionăm în acest context, că Metodologia de prognoză a pieţei muncii a fost aprobată la 02.10.2008 de Ministerul Economiei şi Comerţului şi conform acesteia, agenţii economici cu un număr de angajaţi mai mic de 5 persoane nu au fost chestionaţi, iar cei cu un număr de 100 şi mai mulţi angajaţi au fost chestionaţi totalmente.
Fiind elaborat la nivel naţional şi teritorial, pronosticul include 5 zone geografice: mun. Chişinău (750 agenţi economici chestionaţi), zona de Nord (935 agenţi economici chestionaţi) zona de Centru (919 agenţi economici chestionaţi), zona de Sud (538 agenţi economici chestionaţi) şi UTA Găgăuzia (194 agenţi economici chestionaţi).
Prognoza pieţei muncii pentru anul 2009 a fost prezentată de dl Vasile Costea, vicedirector general al Agenţiei Naţionale, care a remarcat faptul că fiind concepută ca o sursă de informaţii aceasta furnizează date importante asupra posibilităţilor de corelare şi structurare a oferte forţei de munca. Fiind elaborată de angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi structurilor sale teritoriale, care au fost instruiţi în cadrul proiectului moldo-suedez, pronosticul oferă informaţii generale despre principalele tendinţe de pe piaţa forţei de munca: structura ocupării forţei de munca pe activităţi, crearea locurilor noi de munca, deficitul forţei de munca, cooperarea angajatorilor cu agenţiile pentru ocuparea forţei de munca în programele de instruire profesională.
O parte componentă a pronosticului este şi Barometrul profesiilor, care indică distinct profesiile solicitate pe piaţa forţei de munca, gradate în: şanse înalte, şanse medii şi şanse reduse.
Comentarii asupra rezultatelor obţinute la nivel teritorial au făcut în cadrul mesei rotunde directorii agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca a mun. Chişinău şi Bălţi, r-l Cahul, UTA Găgăuzia.
La lansarea Prognozei pieţei muncii a participat dl Sergiu Sainciuc, viceministru al economiei şi comerţului, membri ai Consiliului administrativ al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, reprezentanţi ai Academiei de Studii Economice, Institutului Economie, Finanţe şi Statistică, ai autorităţilor publice centrale, organizaţilor non-guvernamentale.
Dl Sergiu Sainciuc a apreciat efortul depus pentru elaborarea acestei prognoze, reiterînd faptul că indicii obţinuţi sunt un instrument care poate fi folosit la procesul de planificare, la luarea deciziilor ce ţin de dezvoltarea pieţei muncii, la definirea priorităţilor.
Prezent la masa rotundă, directorul general ANOFM a subliniat, că datele obţinute vor fi utilizate în cadrul instituţiei la planificarea activităţilor, la identificarea numărului de şomeri pentru instruire în anumite profesii, la corelarea cererii şi ofertei forţei de munca.
Participanţii la discuţii au salutat elaborarea Prognozei pieţei muncii pentru anul în curs, menţionînd totodată că informaţiile pronosticului sunt de rezonanţă pentru interacţiunea partenerilor sociali şi autorităţilor publice la stabilirea priorităţilor de dezvoltare a programelor şi politicilor implementate pe piaţa muncii, pentru însăşi angajatori, absolvenţii liceelor şi gimnaziilor, care la alegerea profesiei pot ţine cont de tendinţa pieţei muncii.
În opinia celor prezenţi Prognoza pieţei muncii elaborată anual poate deveni unul din instrumentele de mar к eting al pieţei muncii.