În cadrul şedinţei lărgite a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale aparatul central al agenţiei şi directorii agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă au făcut o generalizare a activităţii desfăşurate în a. 2008 prin prisma prio

Au fost gestionate circa 49 mii locuri de munca declarate de 6,3 mii agenţi economici, 45,3 la sută fiind ocupate cu suportul agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca. Pentru a spori adaptarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca la cerinţele agenţilor economici şi angajarea lor au fost desfăşurate 454 seminare informative cu agenţii economici şi persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, organizate 355 şedinţe ale Clubului Muncii, întruniri cu cetăţenii şi alte activităţi care vizează acest domeniu, elaborate 4,1 mii planuri individuale de mediere pentru categoria  persoanelor vulnerabile. În perioada de referinţă au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională 31526 persoane.


Tot în această perioadă agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au vizitat circa 7,3 mii agenţi economici şi 1,3 mii primării. Unul din rezultatele acestei activităţi este sporirea ocupării temporare: persoanele vulnerabile au fost antrenate la lucrări publice remunerate - 3,2 mii şomeri, care au participat la amenajarea, curăţirea şi înverzirea teritoriilor şi reparaţia spaţiilor publice.


Un punct cheie în activităţile desfăşurate a fost organizarea târgurilor locurilor de munca - 81 târguri, la care au participat peste 900 agenţi economic şi 14 mii persoane aflate în căutarea unui loc de munca, au oferit participanţilor 15 mii locuri de vacante. Circa 22 la sută din persoanele participante şi-au găsit un loc de munca. Câte trei şi mai multe târguri ale locurilor de munca au organizat Agenţiile pentru ocuparea forţei de munca din Cahul, Călăraşi, Drochia, Floreşti, Orhei, Soroca,  mun. Chişinău şi Bălţi, UTA Găgăuzia.


În rezultatul tuturor măsurilor şi activităţilor întreprinse de întregul sistem s-a contribuit în perioada de referinţă la plasarea în câmpul muncii a 22,2 mii şomeri, ceea ce constituie circa 48 la sută din numărul persoanelor care au solicitat un loc de munca.


Totodată pentru protecţia socială a şomerilor în Fondul de şomaj pentru a. 2008 a fost preconizată suma de 47594,2 mii lei, cheltuielile de casă au constituit 38967,3 mii lei sau 81,9% din sursele planificate pentru această perioadă.


Vorbitorul a menţionat, că un aspect de primă importanţă al activităţii este marcat de capacitatea de colaborare şi cooperare. Elaborarea Strategiei de dezvoltare a dialogului social în sistemul ANOFM a reieşit anume din aceste necesităţi de deschidere şi colaborare. În acest context, în perioada de referinţă au fost desfăşurate 3 şedinţe ale Consiliului de administraţie şi 157 ale Consiliilor consultative, care au examinat peste 320 subiecte din domeniul de competenţă pe care îl avem pe piaţa muncii la nivel naţional şi teritorial.


Colaborarea cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie în cadrul proiectului „Coordonarea asistenţei pentru întoarcerea voluntară şi reintegrarea persoanelor


reîntoarse voluntar în Moldova” a rezultat cu susţinerea la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile.


Datorită suportului acordat de Organizaţiei Internaţionale a Muncii prin proiectul „Eliminarea traficului de fiinţe umane prin măsuri ale pieţei muncii” au fost create în Agenţiile pentru ocuparea forţei de munca Cahul, Chişinău şi Bălţi Centre de informare despre piaţa muncii, cu o bună capacitate de furnizare a informaţiei.


Vizând rezervele instituţiei directorul general interimar a reiterat necesitatea de a da prioritate în toate activităţile profesionalismului, deoarece obiective propuse pentru a. 2009 sânt destul de îndrăzneţe.


Printre acestea sunt elaborarea şi aprobarea proiectului de Strategie privind modernizarea instituţională a Agenţiei Naţionale, care va fi implementat cu suportul asistenţei internaţionale; deschiderea  Centrului de informare a tinerilor despre piaţa muncii; participarea activă a structurilor Agenţiei Naţionale la activităţi de promovare a Proiectului „Întărirea capacităţii Republicii Moldova de reglare a pieţei muncii şi a situaţiei migranţilor repatriaţi în cadrul Parteneriatului de Mobilitate al UE”, finanţat de către Uniunea Europeană, etc.


 Conform agendei coraportorii s-au referit prin prisma realizărilor şi obiectivelor la Planul de acţiuni al Agenţiei Naţionale privind promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, implementarea măsurilor active, formarea profesională, dezvoltarea capacităţii sistemului informaţional, etc.


Despre succese şi problemele cu care se confruntă agenţiile teritoriale au vorbit directorii agenţiilor teritoriale Briceni (dna V. Munteanu), Rezina (dna E. Efremov), Şoldăneşti (dna E. Zgureanu), Leova (dna A. Meaun).


Preşedintele Consiliului de administraţie, dl Sergiu Sainciuc, apreciind activitatea depusă de colectivul Agenţiei Naţionale a menţionat importanţa de a manifesta profesionalism, înţelegere, flexibilitate atunci când suntem în situaţia că trebuie să acordăm ajutor, sprijin social, asistenţă informaţională unui număr sporit de persoane. În circumstanţele create, când fluxul de persoane care vin la agenţii se măreşte, urmează să se utilizeze toate capacităţile informaţionale, iar populaţia să fie informată săptămânal prin intermediul mijloacelor media despre locurile vacante de care dispun agenţiile.