Seminare zonale de instruire privind modul de conlucrare cu persoanele vulnerabile în sistemul Agenţiei Naţionale

În perioada 04-08 mai 2009 în conformitate cu activităţile planificate în cadrul Proiectului moldo-suiedez „Acordarea suportului Serviciului public de ocupare a forţei de munca din Moldova” în agenţiile pentru ocuparea forţei de munca a raionului Cahul, municipiilor Bălţi şi Chişinău au avut loc seminare zonale de instruire privind modul de conlucrare cu persoanele vulnerabile şi activităţile desfăşurate cu grupurile vulnerabile.


Agenda seminarelor zonale la componentul „Acordare de suport şomerilor vulnerabili”, a inclus rapoarte asupra Strategiei pentru modul de conlucrare cu persoanele vulnerabile prin prisma activităţilor implementate pe parcursul proiectului de către agenţiile - pilot a raionalelor Cahul şi Soroca, mun. Chişinău şi parţial mun. Bălţi, cât şi factorii de succes care urmează să fie preluaţi de către celelalte agenţii teritoriale. Totodată, agenda seminarului a cuprins şi aspecte ce ţin de cooperarea naţională privind persoanele eliberate din detenţie şi prezentarea Ghidului pentru activităţile cu grupurile vulnerabile în cadrul Agenţiei Naţionale şi structurile sale teritoriale.


Menţionăm în context, că necesitatea elaborării Strategiei privind modul de conlucrare cu persoanele social vulnerabile în cadrul Agenţiei Naţionale a reieşit din situaţia dificilă în care se află categoriile de persoane social vulnerabile şi de problemele cu care se confruntă specialiştii din structurile Agenţiei Naţionale la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor social vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu handicap şi a persoanelor eliberate din locurile de detenţie.


Fiind elaborată în comun cu experţii din Suedia în cadrul Proiectului „Acordarea suportului Serviciului public de ocupare a forţei de munca din Moldova” Strategia este orientată spre dezvoltarea competenţelor specialiştilor responsabili de ocuparea forţei de munca din structura Agenţiei Naţionale în conlucrarea cu categoriilor de persoane social vulnerabile şi integrarea profesională a acestora.


Puncte cheie în cadrul seminarului au constituit scopul principal al Strategiei - sporirea şanselor şi dezvoltarea capacităţilor de angajare în cîmpul muncii a persoanelor social vulnerabile, conceptul fundamental - acordarea posibilităţilor persoanei vulnerabilede a lua hotărâri privind viaţa sa, de a gestiona bugetul personal şi de a alege serviciile de care are nevoie precum şi furnizorii lor, cât şi obiectivul general -  rezumat laacordare suportui şomerilor social vulnerabili, care doresc să se angajeze în câmpul muncii, în găsirea, obţinerea şi menţinerea la locul de munca. 


Ce vor face agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca pentru a spori accesul persoanelor vulnerabile la întreaga gamă de servicii, metode şi programe implementate pe piaţa muncii, cum se vor utiliza cunoştinţele şi competenţele specialiştilor responsabili de ocuparea forţei de munca din cadrul agenţiilor teritoriale, cît şi a actorilor suplimentari şi a partenerilor de  colaborare, care au tangenţă la integrarea socială şi profesională a persoanelor social vulnerabile - aceaste şi alte accente au fost puse în cadrul discuţiilor la seminarele respective.


Menţionăm, că cu suportul nemijlocit al proiectului s-a elaborat şi Ghidul privind activităţile cu grupurile vulnerabile în cadrul Agenţiei Naţionale şi a structurilor sale teritoriale; s-au dotat cu tehnică informaţională Agenţia Naţională şi agenţiile teritoriale - pilot din municipiile Chişinău şi Bălţi şi raioanele Cahul şi Soroca; s-a instruit personalul agenţiilor teritoriale – pilot în metode şi tehnici privind conlucrarea cu persoanele social vulnerabile; s-au dotat cu panouri informative 17 Instituţii Penitenciare; s-au confecţionat panouri informative atât pentru agenţiile teritoriale – pilot, cât şi pentru toate agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca.


Graţie activităţilor dezvoltate de proiect a fost posibilă iniţierea parteneriatului în domeniul vizat şi au fost semnate acorduri de colaborare atât la nivel naţional între Agenţia Naţională şi Institutul de Reforme Penale, Departamentul Instituţiilor Penitenciare,  cât şi la nivel local între agenţiile teritoriale-pilot şi Centrele de Justiţie Comunitară, Instituţiile Penitenciare, oficiile teritoriale de probaţiune, agenţi economici etc.


Concomitent, în scopul cooperării şi organizării unor acţiuni comune, care ar facilita accesul pe piaţa muncii a persoanelor eliberate din detenţie au fost convocate  întâlniri şi un seminar cu experţii de la Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (HORLAM), care s-au axat pe experienţa Horvegiei privind stimularea angajatorilor care încadrează în câmpul muncii persoane eliberate din detenţie ş. a.


În cadrul seminarelor zonale participanţii au avut prilejul să se informeze despre diverse probleme din domeniu, practica internaţională şi experienţa implementării acesteia deja la noi acasă.


Reiterăm, că în perioada derulării proiectului, din noiembrie 2007 şi până în prezent, şi implementării Strategiei respective activitatea agenţiilor pilot s-a axat pe implementarea metodelor şi instrumentele însuşite în cadrul proiectului din experienţa internaţională. Aceasta a făcut posibilă conlucrarea în total cu: 242 persoane eliberate din detenţie, din care 56 au fost plasate în câmpul muncii (23,1 %); 173 invalizi, din care 43 au fost plasaţi în câmpul muncii (24,8 %); 110 persoane în şomaj de lungă durată, revenite pe piaţa muncii, şi victime ale traficului de fiinţe umane, din care 76 au fost plasate în câmpul muncii (69,9 %). Astfel, persoanele vulnerabile înregistrare la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca au beneficiat de poliţe de asigurare medicală obligatorie, alocaţii de integrare şi reintegrare profesională, cursuri de formare profesională şi alte servicii de ocupare a forţei de munca în conformitate cu legislaţia în vigoare.


În calitate de formatori în cadrul seminarelor zonale s-au produs directorii agenţiilor pilot Ala Şupac (mun. Chişinău), Ilie Ciţac (mun. Bălţi), Ludmila Dimineţ (r-l Cahul) şi Nina Ceban (r-ul Soroca).


Strategia pentru modul de conlucrare cu persoanele vulnerabile a fost prezentată de Valentina Lungu, şef adjunct Direcţie implementarea politicilor de ocupare a Agenţiei Naţionale, responsabilă de implementarea activităţilor componentului ce ţine de acordarea de suport şomerilor vulnerabili a proiectului menţionat.


Experţii proiectelor Margareta Olsson-Dahlgren Christina Rosengren au venit cu detalii privind instrumentele de lucru incluse în Ghidul pentru activităţile cu grupurile vulnerabile, care oferă cunoştinţe de bază în domeniul capacităţii de munca şi, de asemenea, în activitatea cu categoriile vulnerabile. Prezentând o informaţie structurată conform Strategiei, Ghidul este o expresie a experienţei de lucru cu persoanele vulnerabile aflate în căutarea unui loc de munca şi va servi drept instrument informaţional din care angajaţii ar putea culege idei, forme şi metode de zilnice de lucru cu categoriile de populaţie vulnerabile respective.