Lansarea Proiectului de consolidare a capacităţilor Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor.
În contextul Parteneriatului de Mobilitate cu Uniunea European ă Comisia Europeană a lansa t la 14 mai curent la Chişinău Proiectul „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migra nţilor” .
Wolfgang Behrendt, şeful secţiei politice şi economice din cadrul delegaţiei Comisiei Europene în R epublica Moldova, a menţionat că proiectul se încadrează totalmente în politica de migrare a comisiei. „Proiectul este oportun în contextul situaţiei economice dificile care s-a creat în întreaga lume. Comisia Europeană susţine acest proiect prin alocarea a 3 mln de euro ”.
Cu referire la Parteneriatul de Mobilitate Behrendt a menţionat că acesta „ Reprezintă o iniţiativă nouă pentru UE şi a fost lansat în iunie 2008 în două ţări pilot - Moldova şi Cape Verde. Proiectele aferente Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, ţin de următoarele domenii: consolidarea relaţiilor cu diaspora, promovarea returului şi reintegrării migranţilor moldoveni, consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul gestionării migraţiei, investirea remitenţelor, gestionarea frontierei şi securitatea documentelor, asigurarea protecţiei sociale, cooperarea în domeniul luptei contra migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane ” .
Proiectul „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor” este implementat de către Agenţia Suedeză pentru Ocuparea Forţei de Munca, în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi alte organe de resort din R epublica Moldova.
Menţionăm în context, că procesul de cooperare al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de munca cu Agenţia Suedeză pentru Ocuparea Forţei de Munca datează cu anul 2001 şi a inclus diferite proiecte dezvoltate pe piaţa muncii, cât şi un schimb intens de informaţii din domeniul pieţei muncii care a consolidat capacităţile agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca.
Proiectul va spori capacitatea Agenţiei Naţionale de diseminare a informaţiei de interes public prin susţinerea şi îmbunătăţirea bazei de date privind locurile vacante (utilizată atât de cetăţenii din ţară cât şi de cei de peste hotare), modernizarea paginii de internet, utilizarea instrumentelor avansate de comunicare internă şi externă, va impulsiona relaţiile de cooperare cu angajatorii şi potenţialii angajatori pentru a obţine o mai mare diversitate de locuri vacante.
În cadrul proiectului în câteva ţări ale Uniunii Europene pentru cei care doresc să revină în ţară vor fi organizate târguri ale locurilor de munca, care vor oferi şi consultanţă în domeniul antreprenorial. Iar în consulatele Republicii Moldova peste hotare vor fi create birouri de informare pentru cetăţenii Moldovei care locuiesc în ţările Uniunii Europene.
Totodată, pentru susţinerea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca vor fi organizate cursuri de instruire în baza şcolilor profesionale existente în republică folosind asistenţa internaţională acordată de către Fundaţia Europeană de Instruire.
Obiectivele de bază ale Proiectului constau în promovarea mobilităţii legale între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, furnizarea informaţiei corecte despre procedurile şi oportunităţile de migrare, informarea despre riscurile migraţiei ilegale, corelarea cunoştinţelor şi experienţei acumulate de migranţi cu cererea şi oferta de pe piaţa muncii prin programe şi sesiuni de instruire cu scop de reintegrare, etc.
Proiectul va dura 3 ani şi conţine 29 de acţiuni. Acestea vor fi implementate de Agenţia Naţional ă pentru Ocuparea Forţei de Munca şi de alte autorităţi cu responsabilităţi în domeniu, inclusiv oficiile consulare ale R epublicii Moldova peste hotare , şi se vor axa în principal pe integrarea socială şi economică a persoanelor revenite acasă, sesiuni de instruire şi asistenţă tehnică, schimb de bune practici între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, cât şi diverse programe de sensibilizare a opiniei publice privind procesul legal de migraţie.